ODS žádá zprávu o pozemcích v Ruzyni

ČTK
30. 10. 2005 15:24
Praha - ODS požádá v úterý ve sněmovně vládu o zprávu, proč stát prodal soukromé firmě pozemky v Ruzyni.

Poslanci ODS mají výhrady k okolnostem, za jakých byly soukromým vlastníkům prodávány pozemky, které by měly být nyní vyvlastněny kvůli stavbě nové vzletové a přistávací dráhy v Ruzyni. V televizi Prima to řekl poslanec ODS Jiří Pospíšil. Asi čtvrtinu pozemků nutných pro výstavbu nové dráhy vlastní finanční skupina Penta.

"Mělo by se prošetřit, proč stát, tedy Pozemkový fond prodal část těchto pozemků soukromým osobám ve chvíli, kdy bylo jasné, že tam je strategický záměr důležitý pro rozvoj celého státu," uvedl Pospíšil. Jeho oponent ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) označil snahu zařadit tuto problematiku jako samostatný bod na jednání sněmovny za exhibici. "Pokud by šlo o věc, bylo by zcela adekvátní, aby se touto věcí zabýval hospodářský výbor, který by si pozval ministra dopravy a vedoucí pracovníky letiště," uvedl Němec. Ministr uvedl, že nemá podrobné informace o tom, jak a proč byly pozemky prodány. "Muselo ale asi jít o určité pochybení Letiště Praha. Mělo ten Pozemkový fond oslovit dříve, než by přišel nějaký soukromý investor," uvedl. Připustil ale, že odpovědnost může být i na straně Pozemkového fondu.

Sněmovna schválila vyvlastnění pozemků potřebných pro ruzyňskou dráhu tuto středu. Nový zákon umožňuje pozemky vyvlastnit za cenu v místě obvyklou. Projednat ho ale ještě musí Senát a podepsat prezident republiky. Pro předlohu zvedli ruku poslanci KSČM, část poslanců ČSSD a lidovci. Proti byli poslanci ODS, část sociálních demokratů a unionistů.

Mluvčí Letiště Praha Anna Kovaříková označila rozhodnutí sněmovny za krok správným směrem. Naopak Penta Investments s ním nesouhlasí a považuje zákon za protiústavní. "My jsme pozemky nenakupovali za účelem spekulací, ale jako seriózní zájemce o výstavbu další dráhy na ruzyňském letišti," řekla již dříve mluvčí Penty Jana Studničková.

 

Právě se děje

Další zprávy