Odpovědi kandidátů na předsedu KDU-ČSL

8. 12. 2006 15:37

A: Měla by KDU-ČSL vážně uvažovat o těsnějším spojení s ODS, podle vzoru CDU-CSU? A změnit název?

Jiří Čunek

  • Myslím si, že v tuto chvíli to není potřeba.

Vlasta Parkanová

  • Za určitých okolností si dovedu představit předvolební koalici KDU-ČSL s jednou z velkých stran, která by pak v případě úspěchu vládla po celé volební období. Pro voliče by to bylo transparentní a pro onu velkou stranu výhodné v tom, že by takové uskupení mohlo získat nadpoloviční většinu hlasů. Za současné situace by taková koalice připadala v úvahu spíše s ODS, ale do budoucna nemohu vyloučit ani obdobnou spolupráci s ČSSD. Jsme středová strana a za naši schopnost dohodnout se s jinými demokratickými stranami se nemusíme stydět. Co se týče změny názvu, pak jsem ráda za  diskusi, kterou se mi podařilo rozpoutat, ale nepovažuji to za věc, která by byla na pořadu dne. 

Adolf Jílek

  • KDU-ČSL by se neměla úžeji vázat k ODS. Příklad CDU-CSU není přesný. Tyto dvě strany si nekonkurují, CSU působí jen v Bavorsku a CDU v ostatních spolkových zemích. U nás je situace jiná. Obě strany se ucházejí o hlasy ve všech krajích. Jakékoliv spojování či úzká vazba k ODS není pro KDU-ČSL jako svébytnou stranu správným řešením. Já v tuto chvíli nejsem pro změnu názvu. Máme v něm totiž přesně zakódovanou identitu naší strany: KDU-ČSL je strana křesťanská, demokratická a lidová.

Jiří Karas

  • V žádném případě, je to zavedená dobrá a poctivá značka. Spojení s ODS by vedlo k tomu, že bychom byli pohlceni jinou stranou.

A: Může vést KDU-ČSL žena? Proč ne (ano)?

Jiří Čunek

  • Určitě - schopná žena je stejně dobrá jeko schopný muž.

Vlasta Parkanová

  • Kdybych si nemyslela, že KDU-ČSL může vést žena, vůbec bych  nekandidovala. Přirozeně ale nejde jen o mě. Bude záležet na tom, zda si to budou myslet i delegáti sjezdu.

Adolf Jílek

  • Samozřejmě, KDU-ČSL může vést žena. Nevidím jediný důvod, proč by nemohla.

Jiří Karas

  • Mě je to úplně jedno, jestli stranu povede muž nebo žena. Důležité je, aby to byl člověk schopný vést politickou stranu a aby se KDU-ČSL stala úspěšnější stranou než byla letos.

A: Je správný závazek nevstoupit do vlády podporované komunisty? Za jakých okolností by se mohl změnit?

Jiří Čunek

  • Závazek je to v tuto chvíli správný a změnit se může, až komunisté budou někým jiným.

Vlasta Parkanová

  • Takovou věc považuji za samozřejmost a trochu mne proto mrzí, že jsme ji museli přijímat jako závazek a pak jej stále dokola opakovat.  Změnu tohoto závazku si dokážu představit pod podmínkou, že by se nejprve zásadně změnili komunisté. Jenže pak už by to zase nebyli komunisté, takže to možné není.

Adolf Jílek

  • Ano, tento závazek je správný. Mnoho našich členů a voličů kvůli komunistům trpělo. Není možné na to jen tak zapomenout. Proto je naše usnesení, které vzešlo z hlasu členské základny, důležité a nepřekročitelné. Změna v našem postoji je možná pouze v případě, že by se KSČM omluvila za utrpení, které způsobila nevinným lidem, a zároveň by se výrazně zreformovala.

Jiří Karas

  • V této chvíli zrušení komunistického závazku nepřijatelné. Pro mě je nejdůležitější názor členské základny, a ta se jednoznačně vyjádřila a řekla: ne. Jak to bude v budoucnu nevím, neumím si představit,že by se to změnilo.

A: Měla by se zrušit současná praxe, kdy o interrupcích rozhoduje matka?

Jiří Čunek

  • Současnou praxi bych nerušil, nemáme lepší řešení. Především se musíme snažit učinit všechno proto, aby k interrupcím docházelo co nejmíň a abychom na ně měli jiný pohled. Při současné situaci je nesmysl nějak hýbat zákonem.

Vlasta Parkanová

  • Interrupce, lépe řečeno potraty, nevnímám jako právo,  ale odpovědnost matky a tu nezpochybňuji.  Společnost by však  ženám v nesnázích měla dávat více alternativ, aby potrat byl až tou poslední možností. Uvědomme si, že potratů je stále ještě mnoho a přitom máme nedostatek dětí k adopcím.

Adolf Jílek

  • Měl by se především změnit přístup k této tíživé situaci lidského života. Jako nejdůležitější považuji výchovu, vzdělávání a prevenci, aby se lidé do tohoto problému vůbec nedostali. Proto se domnívám, že vhodným řešením nejsou trestně právní opatření.

Jiří Karas

  • Já jsem podal návrh na změnu zákona tak, aby o tom, zda se žena podrobí interrupci mohl rozhodovat i partner otec dítěte. Tíha odpovědnosti leží nejen na ženě. Myslím, že do deseti patnácti let se stejně tento barbarský zákon v Česku zruší. Začíná se měnit postoj občanů, stejně jako tomu je v Polsku či USA. Nemůžeme si dovolit věc, která se podepisuje na zdraví matky, celé populace a také je nemožné dovolit si vymírat tímto způsobem.
 

Právě se děje

Další zprávy