Němec rozhodl: Vyvadil půjde pryč

Sabina Slonková
22. 2. 2006 0:00
Praha - Dny Jiřího Vyvadila ve funkci náměstka ministra spravedlnosti jsou se vší pravděpodobností sečteny. Šéf resortu Pavel Němec má již připravený scénář Vyvadilova odchodu.

Blízký spolupracovník Pavla Němce deníku Aktuálně.cz sdělil, že pokud Vyvadil do konce týdne sám nerezignuje, ministr ho z funkce obratem odvolá. "A to bez ohledu na to, že Vyvadil má podporu premiéra Jiřího Paroubka," uvedl člen nejužšího ministrova týmu.

K rezignaci zatím Němec včera Vyvadila vybídl nepřímo.

Televize Nova totiž uvedla, že se Vyvadil v lednu sešel s kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem a vyjednával s ním o prodeji potravinářské firmy Setuza. Vyvadil řekl, že na schůzku šel "jako posel vlády".

Ministr spravedlnosti Pavel Němec
Ministr spravedlnosti Pavel Němec | Foto: Aktuálně.cz

"Jiří Vyvadil snižuje důvěru nejen v ministerstvo, ale především v justici jako celek, a z toho důvodu mi nezbývá, než jej vyzvat, aby z této věci do konce týdne vyvodil osobní odpovědnost," uvedl v oficiálním prohlášení Pavel Němec. Učinil tak poté, co Vyvadil včera veřejně kritizoval Němcovo působení v čele resortu.

Nepřímou výzvou k odchodu se Vyvadil řídit nehodlá a konflikt s ministrem by chtěl řešit na schůzce, které by se měl účastnit i premiér Jiří Paroubek. "Měli bychom se všichni tři znovu sejít," prohlásil Vyvadil.

"S premiérem ale ministr vůbec nehodlá o dalším působení Jiřího Vyvadila jednat. Předseda vlády totiž podle ministra porušil uzavřenou dohodu o tom, že jednotlivé vládní strany budou mít navzájem náměstky na těch ministerstvech, které samy neřídí. Jenže sociální demokraté toto pravidlo vůči US-DEU nedodrželi, a proto Vyvadil půjde pryč rovnou, bez nějakých jednání," uvedl blízký ministrův spolupracovník.

Vyvadila loni na podzim dosadil na Ministerstvo spravedlnosti Jiří Paroubek. Nový náměstek měl fungovat jako jeho "prodloužená ruka" a měl řešit tehdejší spory mezi Němcem a nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou.

 

Právě se děje

Další zprávy