Nečasův cíl: Důchody porostou stejně jako mzdy

Petr Holub
26. 6. 2007 15:50
Na penzijní reformu mají jít peníze z privatizací

Praha - Pokud se vicepremiérovi Petru Nečasovi podaří prosadit vyšší důchody, mohou penzisté získat v roce 2008 o 700 korun měsíčně navíc. Státní pokladnu to ovšem bude stát nejméně dvacet miliard.

Nečas dnes svůj plán oznámil s tím, že o zvýšení chce diskutovat s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Ten si přeje zvýšení zhruba poloviční. Vláda se musí rozhodnout do konce září.

Průměrná penze 9 700

"Budu usilovat o to, aby podíl důchodu vůči hrubé mzdě neklesl pod 41 procent. Považoval bych za nepříznivý jev, kdyby se rozevíraly nůžky mezi příjmy penzistů a zaměstnanců," zdůraznil Nečas.

Prostor k vyjednávání dávají Nečasovi údaje o výběru pojistného. Během pěti měsíců se podařilo vybrat už 120 miliard, o jedenáct procent víc než loni. Zásluhu na tom má nižší nezaměstnanost a osmiprocentní růst platů.

Na pana prezidenta se přijela podívat i nejstarší obyvatelka Vlčnova, devadesátisedmiletá Marie Bařinová.
Na pana prezidenta se přijela podívat i nejstarší obyvatelka Vlčnova, devadesátisedmiletá Marie Bařinová. | Foto: Ondřej Besperát
Neuživíte důchodce, varuje Česko Světová banka
Mirek Topolánek, předseda vlády
Mirek Topolánek, předseda vlády | Foto: Ondřej Besperát
Reforma daní ohrozí chuť spořit si na důchod

Nečas se ještě koncem minulého roku obával, že se důchodový účet dostane už letos do deficitu. "Díky shodě příznivých okolností zůstane v přebytku," komentoval poslední vývoj.

Proto je možné uvažovat dokonce o tom, že se důchody zvýší víc, než připouští dva měsíce starý vládní materiál o reformě veřejných financí.

Věta, kterou tehdy ministr Kalousek prosadil, zní: "Předpokládá se, že vláda bude v letech 2008 - 2010 zvyšovat důchody podle zákonného vzorce, tj. o růst cen a třetinu růstu průměrné reálné mzdy."

Aby se neotevíraly příjmové nůžky, bylo by nutné přidat peníze výrazněji, než se plánuje. Podle údajů sociální správy činil průměrný důchod v březnu 8978 korun. Nominální mzdy rostly podle ČSÚ v prvním čtvrtletí letošního roku o osm procent. Podle výpočtu deníku Aktuálně.cz je proto nezbytné zvýšit penze v příštím roce nejméně na 9 700 korun. Pokud ovšem vláda skutečně dodrží zákonný vzorec, porostou penze dvakrát pomaleji než mzdy, tedy jen o čtyři procenta.

Ministr Nečas se od tohoto výpočtu jednoznačně distancoval s tím, že o důchodech bude kabinet rozhodovat až v září. A v té době mohou být data o růstu nominální mezd jiná.

Reforma za 18 měsíců

Nečas zároveň představil jízdní řád penzijní reformy. Její první krok má především prodloužit věk odchodu do penze na 65 let a prodloužit dobu, kterou musí pojištěnec odpracovat, na 35 let.

Ministr Petr Nečas
Ministr Petr Nečas | Foto: Ludvík Hradilek

Vicepremiér chce první krok odložit a byl by spokojen, kdyby příslušný zákon dospěl do sněmovny až počátkem příštího roku. Platit tedy může nejdříve od počátku roku 2009.

"Už je připraven v paragrafovém znění. Chci ho ale projednat se zástupci všech parlamentních stran," vysvětlil Nečas.

Proto pozval do důchodové komise dva zástupce každé z parlamentních stran. ODS bude vedle Nečase reprezentovat poslanec Vlastimil Tlustý, sociální demokracii místopředsedové Bohuslav Sobotka a Zdeněk Škromach. Lidovce povede místopředseda sněmovny Jan Kasal, Zelené ministryně Džamila Stehlíková a komunisty poslanec Miroslav Opálka.

Řada z nich se účastnila práce parlamentní komise v roce 2005.

Soukromé penze, nebo asfalt

V dalších krocích chce Nečas prosadit, aby penzijní reformu financovaly všechny další privatizace. "Od roku 2009 by se už peníze získané prodejem státního majetku neměly dávat na nic jiného," řekl vicepremiér.

Důvodem je nutnost zajistit finanční rezervu před rozhodujícím krokem reformy. Od roku 2010 bude možné vystoupit částečně ze státem řízeného systému a část peněz tedy ukládat u soukromých fondů.

Průběžný státní systém tím ovšem přijde o příjmy, které bude nutné z privatizace nahradit. Čím větší zisk z privatizace či z dividend státních podniků získá důchodový fond, tím větší část pojistného budou smět občané odvést do soukromých fondů.

Nečas připouští, že debata s ostatními ministry bude obtížná. Vládní plán legislativních prací počítá s tím, že České aerolinie, Letiště Praha a Česká pošta mají být k privatizaci připraveny už počátkem příštího roku. O výnos se přitom hlásí Státní fond dopravní infrastruktury.

"Kdo peníze dostane, o tom se právě budeme dohadovat," vysvětlil Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy