Opilce za volantem má ztrestat pokuta až 20 tisíc

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 3. 2011 15:56
Senátorská úprava novely silničího zákona má zpřesnit ukládání pokut za alkohol u řidičů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Novela silničího zákona dozná dalších změn. Senát chce zpřesnit například ukládání pokut za alkohol za volantem.

Senátoři zároveň nepřijali požadavky zachovat omezení pro měření rychlosti strážníky, odmítli i návrh, aby povinnost zimních pneumatik od listopadu do března platila i v případě příznivého počasí.

Přijaté úpravy novely, jejímž hlavním cílem jsou úpravy bodového systému trestání řidičů, znovu posoudí sněmovna.

Zpřesnění pokut si podle senátorů vyžádal zásah sněmovny, která svou snahu zachovat takzvanou nulovou toleranci k alkoholu nepromítla důsledně do sankcí. "Pokuty by mohly být zpochybňovány jak v odvolacím řízení, tak následně i samozřejmě v soudním řízení. A tenhle absurdní stav by mohl vyústit až v nemožnost pokuty za tato porušení vůbec ukládat," uvedl senátor ODS Petr Pakosta.

Za řízení vozidla nebo jízdu na zvířeti pod vlivem alkoholu nebo drogy by podle senátní úpravy mohla být uložena pokuta od 2500 do 20 000 korun. Sněmovní verze novely umožňovala různý výklad, poté co poslanci odmítli původní senátní snahu o mírnější postih řidičů za alkohol do 0,3 promile. Za to měla hrozit pokuta do 5000 korun.

Sněmovna ale v novele zachovala návrh Senátu zrušit tříbodový trest za malé množství alkoholu. Za vyšší míru alkoholu od 0,3 promile bude nadále hrozit sedmibodový trest. Senátoři v této pasáži navrhli zachovat bodovou sankci za řízení pod vlivem alkoholu při jeho zjištění dechovou zkouškou a nevázat ji na zkoušku v žilní krvi řidiče.

Hlavním cílem novely je zjednodušení bodového systému trestání řidičů spolu s přísnějším postihem přestupků proti životu a zdraví. Počet bodovaných přestupků se sníží ze současných 44 na 27. Jednobodové tresty řidičů pravděpodobně budou zrušeny.

 

Právě se děje

Další zprávy