Nebudeme měnit kusy za kusy, vzkázal Nečas Johnovi

Domácí Domácí
9. 4. 2011 18:39
Sobotní vývoj vládní krize jsme sledovali v online reportáži
Foto: Jan Langer

Praha - Osud trojkoaličního kabinetu, kterým zmítá skandál Věcí veřejných, je nadále nejistý.

Nejmenší vládní strana odpoledne oznámila, že všichni jejich ministři odejdou z vlády, ale jen za podmínky, že premiér Petr Nečas zároveň odvolá ministry financí, obrany a zemědělství - Miroslava Kalouska (TOP 09), Alexandra Vondru a Ivana Fuksu (oba ODS).

Situaci řešili i občanští demokraté a TOP 09. Obě strany se ale postavily za předsedu vlády.

Krizi rozpoutala aféra místopředsedy Jaroslava Škárky, který lídra strany a ministra dopravy Víta Bártu obvinil, že si úplatky zajišťuje loajalitu a mlčenlivost o financování VV.

Ve čtvrtek se mezi rebely zařadila i předsedkyně poslaneckého klubu Kristýna Kočí, která na Bártu - stejně jako Škárka - podala trestní oznámení. Oba byli vyloučeni z klubu i strany, stejně jako rebelující nestraník Stanislav Huml, který byl na kandidátce VV zvolen.

Bárta podal v pátek rezignaci, premiér Petr Nečas poté ohlásil větší rekonstrukci kabinetu. A žádá i odchod ministrů vnitra Radka Johna a školství Josefa Dobeše. Tvrdí, že nechce ve vládě lidi napojené na bezpečnostní agenturu ABL.

Situaci jsme sledovali v online reportáži:

18:38 - Vedení TOP 09 nevidí žádný důvod k odchodu svého místopředsedy Miroslava Kalouska z funkce ministra financí. Naopak podporuje snahy premiéra Petra Nečase odvolat lidí spojené s bezpečnostní agentury ABL. "Privatizační projekt veřejné moci firmy ABL pokládáme nejan za nepřijatelný, ale také nebezpečný pro demokratický systém jako takový," citoval Kalousek z usnesení předsednictva.

18:05 - Kristýna Kočí v České televizi vysvětlovala, proč úplatek od Víta Bárty oznámila po více než týdnu. Bylo prý pro ni velmi nestandardní, že se ji ministr dopravy pokouší uplatit. Zároveň řekla, že policii nevěří.

17:38 - Ministr Fuksa, který je momentálně v Římě, odmítl dění v Praze komentovat. "Chápeme, že VV neměly v poslední době čas sledovat dění v ostatních resortech. Jinak si neumíme představit jejich útok na koncepci hospodaření v Lesích ČR," řekla ČTK jeho mluvčí Tereza Dvořáčková.

17:32 - Poslanci VV se chtějí k řešení vládní krize znovu vyjádřit až v úterý, na kdy svolali svůj klub. Do té doby se prý nesejdou.

17:01 - Důvodem, proč chtějí VV odchod ministra zemědělství Ivana Fuksy, jsou údajně chyby ve vedení Lesů ČR. Poslanec Josef Novotný, který na kandidátce Věcí veřejných kandidoval coby člen SNK ED, řekl, že na něj chystají trestní oznámení.

16:42 - "Nevidím důvod, proč bych měl rezignovat," reagoval Miroslav Kalousek na dotaz, zda už vyklízí kancelář. Podle něj Věci veřejné nepředložily jediný důvod, proč by měl funkci ministra opustit.

16:13 - "Nejsme v pozici, abychom vyměňovali kusy za kusy," reagoval premiér Nečas na podmínku Věcí veřejných po jednání Výkonné rady ODS. Ta se za něj postavila. Kromě Bárty, Johna a Dobeše žádá i odchod všech ministerských náměstků spojených s agenturou ABL.

15:48 - Sociálnědemokratický stínový ministr vnitra Jeroným Tejc označil současnou situaci za kabaret. "Mluvit o volbách je předčasné, ale byly by nejférovějším způsobem, jak situaci vyřešit," řekl v České televizi.

15:35 - "TOP 09 je jedinou koaliční stranou která nebyla zasažena korupčním skandálem a nemá důvod k personálním změnám," reagoval pro Aktuálně.cz ministr financí Miroslav Kalousek.

15:29 - Ministři VV odejdou z vlády za podmínky, že Nečas odvolá i ministry Kalouska, Vondru a Fuksu. "Pokud odejdeme kvůli presumpci viny, musí platit i pro ostatní," řekl šéf partaje a ministr vnitra Radek John.

15:14 - Na výzvu poslance Humla zatím nereagoval žádný z poslanců Věcí veřejných. "VV ABL by měla být odejita z politické scény," řekl v České televizi. "Já jsem také pozoroval znaky sekty," připojil se k dřívějšímu vyjádření Kristýny Kočí.

14:44 - Vnitrostranická krize Věcí veřejných se začíná promítat i do komunální politiky. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) oznámil, že uvažuje o změně současné koalice s VV. V zastupitelstvu prvního pražského obvodu sedí například dvě místopředsedkyně VV a poslankyně Kateřina Klasnová a Karolína Peake. Místostarostkou je Jana Pařízková, která v minulosti působila jako projektová manažerka bezpečnostní agentury ABL. Do loňských komunálních voleb byl členem zastupitelstva také Jaroslava Škárka, jehož výroky aféru s uplácením vyvolaly.

14:15 - Začalo i jednání grémia ODS. Jeho členové se jednoznačně postavili za předsedu. Chtějí ale znát podrobnosti k jeho plánům.

14:03 - "Jsem kdykoli připraven nést osobní odpovědnost, teď v tuto chvíli to není na místě," myslí si ministr školství Josef Dobeš. Připomenul, že se blíží státní maturity, s nimiž svázal svou další politickou kariéru.

13:55 - Podle prezidenta Václava Klause je situace ve vládě vážná. Demisi Bárty prý přijme, ale zatím ji nedostal. Během návštěvy Vysočiny, kam přijel na oslavy místní ODS, řekl, že pokud by byli nuceni odejít i další ministři VV, měl by mít premiér Nečas "plán B".

13:29 - K výzvě Stanislava Humla se přidala i Kristýna Kočí. "Pojďme se sejít a pokusme se společně jednat. Chovejme se zodpovědně k voličům této země, nedovolme pád vlády a předčasné volby. Podpořme proto vládu, která nastartovala reformy, které je potřeba dotáhnout do konce," napsala.

13:00 - Na pražském Smíchově začal jednat poslanecký klub Věcí veřejných. "Pevně doufám, že se dokážu obhájit," prohlásil při příchodu Vít Bárta. Podle něj není možné, aby odešel z vlády úspěšný ministr vnitra John.

12:52 - Poslanec Stanislav Huml oslovil mailem zákonodárce VV. Vyzval je, aby opustili stranický klub a vytvořili klub Naštvaných Věcí veřejných. Ten by podporoval případnou menšinovou vládu ODS a TOP 09.

12:45 - První místopředseda ČSSD Michal Hašek nevidí důvod, proč by sociální demokraté měli podporovat případnou menšinovou vládu. "Jediným korektním řešením jsou jednoznačně nové volby, nikoliv agónie české politiky založená na menšinovém kabinetu pravice s podporou přeběhlíků z VV," prohlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy