Mynář podává trestní oznámení na senátora Lásku kvůli kauze ovlivňování soudců

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 22. 5. 2019 17:51
Kancléř Vratislav Mynář chystá trestní oznámení pro křivé obvinění na senátora Václava Lásku (SEN 21), platformu Rekonstrukce státu a sdružení Frank Bold kvůli kauze ovlivňování soudců. Mynář čelil podezření, že se snažil s vědomím prezidenta Miloše Zemana ovlivnit soudce v kauzách důležitých pro Pražský hrad. Státní zástupce Jan Lelek minulý týden oznámil, že neshledal setkání hradního kancléře se soudci jako trestná. Láska si za svým trestním oznámením na Mynáře nadále stojí. I podle Rekonstrukce státu jednání Mynáře vykazovalo znaky trestného činu zasahování do nezávislosti soudu.
Vratislav Mynář
Vratislav Mynář | Foto: ČTK

"Rozhodl jsem se aktivně bránit proti směšným pokusům některých aktivistických politiků a pofidérních neziskových organizací, které se snaží zaujmout veřejnost nesmyslnými útoky na mou osobu," oznámil ve středu Mynář.

Státní zástupce Jan Lelek minulý týden oznámil, že neshledal setkání hradního kancléře se soudci jako trestná. Počínání kancléře ale státní zástupce označil za nestandardní a za vhodný nepovažuje ani postup soudců. Verdiktem potvrdil rozhodnutí Národní centrály proti organizovanému zločinu, která záležitost prověřovala. Centrála prověřovala podle dřívějších informací tři trestní oznámení na Mynáře, která se týkala možných zásahů do nezávislosti soudu. Policisté podle Lelka dospěli k závěru, že nejsou důvody k zahájení trestního řízení.

"Za svým trestním oznámením na pana Mynáře si nadále stojím. Zároveň jsem jako vždy připraven nést odpovědnost za své činy. Pokud by policie shledala, že jsem podáním trestního oznámení spáchal trestný čin a požádala Senát o mé vydání k trestnímu stíhání, obratem požádám kolegy senátory, aby mě zbavili imunity," uvedl Láska.

Podle Láskova dřívějšího vyjádření se Mynář opakovaně dopustil trestného činu zasahování do nezávislosti soudu, za který by kancléři hrozilo až tříleté vězení. Senátor se odvolával na mediální články a rozhovory se soudci, kteří uvedli, že se je Hrad snažil ovlivnit v konkrétních kauzách.

"Na pana senátora Lásku a s ním spolupracující neziskové organizace podám trestní oznámení za křivé obvinění. Věřím, že bude ochoten se k záležitosti postavit čelem a dobrovolně se vzdá imunity. Zároveň se budu zajímat o financování pochybné a zpackané právní analýzy spolku Frank Bold, která sloužila jako podklad na mě podaného trestního oznámení," uvedl Mynář. Dodal, že pokud byla hrazena z veřejných peněz, budu spolek vyzývat k vrácení financí a zváží další právní kroky.

Mluvčí Rekonstrukce státu Tereza Krištofová z organizace Frank Bold uvedla, že existovalo důvodné podezření, že trestný čin mohl být spáchán. Proto se organizace obrátila na policii. "Nikde jsme však neuváděli tvrzení, že kancléř Mynář spáchal trestný čin," podotkla. Organizace podklady čerpala z veřejných zdrojů, u nichž nebyl důvod pochybovat o jejich pravdivosti. Křivého obvinění by se dopustila v případě, pokud by v trestním oznámení vědomě uvedla nepravdivé údaje, dodala mluvčí organizace, která je podle ní financována jen soukromými dárci.

Mynář v minulosti přiznal, že v Zemanově zastoupení "konzultoval" s více ústavními soudci prezidentovy výhrady ke služebnímu zákonu. Soudce kontaktoval i v jiných kauzách. Mynáře se už dříve zastal Zeman. Uvedl, že na schůzky se soudci ho vysílal sám a že Mynář nikoho neovlivňoval. Kancléř řekl, že cílem setkání bylo seznámit soudce s prezidentovými stanovisky.

 

Právě se děje

Další zprávy