Müllerová: Změny smluv k Skartám vyžadují změny zákonů

ČTK ČTK
6. 12. 2012 16:58
Budoucí podobu sKaret představí v pátek s premiérem a šéfem České spořitelny
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) ve čtvrtek poslancům odmítla sdělit výsledky jednání s Českou spořitelnou o budoucí podobě sKaret.

Zdůvodnila to tím, že je představí až v pátek společně s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a šéfem spořitelny Pavlem Kysilkou. Prozradila jen, že kritizovanou smlouvu se spořitelnou o provozování sKaret nebude možné upravit bez změn právních norem.

"My skutečně dneska jsme zanalyzovali situaci, že nemůžeme smlouvu měnit, aniž bychom přistoupili k určitým legislativním změnám," uvedla bez dalších podrobností ministryně. Potvrdila jen snahu o to, aby výplata sociálních dávek nebyla možná pouze prostřednictvím sKaret. "Skutečně usilujeme o to, aby bylo možné získat i další možnosti výplaty nepojistných dávek," uvedla.

Cílem jednání bylo nalézt shodu všech zúčastněných. "Shoda byla nezbytná i s panem premiérem a ostatními členy vlády tak, abychom se vzájemně nepřekvapovali i v určitých vyjádřeních," uvedla Müllerová. Reagovala tak na někdy rozdílné výroky účastníků jednání o budoucnosti projektu v uplynulých dnech.

V jednáních byla podle Müllerové "při našich dalších úvahách" brána v potaz vyjádření ombudsmana Pavla Varvařovského, podle něhož by sKarta neměla mít zároveň identifikační i platební funkci a její převzetí není povinné. Ohled byl brán i na výhrady Úřadu pro ochranu osobních údajů k předávání osobních údajů držitelů sKaret.

"V současné době probíhá na ministerstvu práce a sociláních věcí kontrola, která se touto otázkou zabývá," dodala Müllerová.

Projekt sKaret je dlouhodobě terčem kritiky opozice, která prosazuje jeho zrušení, odborů nebo rady zdravotně postižených.

 

Právě se děje

Další zprávy