Ministerstvo předělalo program na čerpání peněz z EU

ves
17. 9. 2007 11:59
Český výzkum tak má stále šanci na miliardy korun
Jeden z posledních snímků Dany Kuchtové v roli ministryně. Na tiskové konferenci obhajuje své kroky, které učinila pro získání evropských peněz. Za pár dní budou tyto chyby jedním z hlavních důvodů, proč budou politici žádat jejich rezignaci.
Jeden z posledních snímků Dany Kuchtové v roli ministryně. Na tiskové konferenci obhajuje své kroky, které učinila pro získání evropských peněz. Za pár dní budou tyto chyby jedním z hlavních důvodů, proč budou politici žádat jejich rezignaci. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministryně školství Dana Kuchtová se svými lidmi během víkendu přepracovala návrh evropského operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace podle připomínek rady vlády pro výzkum a vývoj.

Informoval o tom zpravodajský server České noviny.

Kuchtová se na takovém postupu domluvila už v pátek s konferencí rektorů. Na výzkum a vývoj by Česko mohlo dostat desítky miliard korun.

Žádost o podporu výzkumu tedy může na Evropskou komisi zamířit společně s druhým operačním programem ministerstva školství, který se jmenuje Vzdělání pro konkurenceschopnost.

Ministerstvo podle informací serveru předalo dokument k auditu firmě PricewaterhouseCoopers. Program, kvůli němuž Kuchtové hrozí až odvolání z funkce, dostane i ministerstvo financí a premiér.

"V sobotu a v neděli na dokumentu pracovaly dvě desítky lidí včetně sekretáře rady Marka Blažka," citoval Kuchtovou server. "Hotovy jsou i materiály o spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu a místního rozvoje, které po nás vyžaduje Brusel," doplnila.

"Evropská komise by měla o spuštění programu v hodnotě 68 miliard korun rozhodnout do 12. října. Radou navržené změny ministerstvo do dokumentu zapracovalo na pokyn premiéra Mirka Topolánka po kritice materiálu," píší České noviny.

Rektoři se s ministryní dohodli i na tom, jaké budou implementační agentury, které mají předávat peníze z Bruselu konečným příjemcům.

U vzdělávacího programu zřídí ministerstvo svou vlastní agenturu CZERA. "Je na ministryni, aby ji vytvořila," vysvětlil rektor Růžička.

Výzkumníkům bude rozdělovat peníze příspěvková organizace ministerstva průmyslu CzechInvest, i když univerzity proti tomu mají výhrady. Ministryně však rektorům vysvětlila, že agentuře bude administraci evropských peněz outsourcovat. V případě neshod tedy může CzechInvestu zakázku odebrat.

 

Právě se děje

Další zprávy