Měl vyřešit útlak Romů ve školách, po 6 týdnech končí

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
2. 11. 2010 10:25
Dětský psychiatr Viktor Hartoš nesouhlasí s plány ministra Dobeše
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po šesti týdnech je oddělení na ministerstvu školství, které má mimo jiné zabránit, aby byly romské děti v Česku automaticky posílány do zvláštních škol, znovu bez vedení.

Dětský psychiatr Viktor Hartoš, kterého ministr Josef Dobeš v polovině září do úřadu přivedl, na vlastní žádost skončil. "Měl jsem zpracovat koncepci speciálního školství, ale zjistil jsem, že plán už je na ministerstvu od března 2010 hotový, jenže nebyl dosud schválen. Seznámil jsem pana ministra s tím, že se jedná o komplexní materiál v souladu s moderními trendy," řekl Aktuálně.cz Hartoš.

Ministr se přesto rozhodl koncepci, kterou tvoří novely dvou důležitých vyhlášek, odložit. "Záměr ministerstva je jiný. Nemůžu takovou politiku se svou erudicí dětského psychiatra zaštítit," dodal.

Na ministerstvu skončila minulý týden i Dobešova poradkyně pro tuto oblast a dřívější náměstkyně ministra Klára Laurenčíková.

Dobeš: Odchází, protože neunesl tlaky

Ministr Dobeš klíčové vyhlášky odmítl podepsat s tím, že nebyly vypořádány připomínky. Před měsícem přitom vyzdvihoval Hartoše jako předního experta s reálným pohledem. "Stalo se, že neunesl ten tlak. Začal být nemocný, měl psychosomatické potíže. Řekl mi, že tlaky jsou tady silné a odešel sám na svou žádost," vysvětluje si Hartošův odchod Dobeš.

V Hartošově písemné výpovědi, kterou má Aktuálně.cz k dispozici, ale stojí něco jiného. "Z pozice vedoucího týmu se nemohu odborně ani lidsky ztotožnit se současným postojem MŠMT k plnění závazků vyplývající z odsuzujícího rozsudku Evropského soudu z roku 2007, protože v něm nenacházím autentickou snahu přispět k řešení závažného celospolečenského problému, ale spíše tendenci spokojit se s jeho formálním řešením."

Dobeš o této kritice podle svých slov nic neví. "Nečetl jsem písemnou žádost, mluvil jsem s ním jen osobně." Ministr už má za Hartoše náhradu, ale zatím nechce zveřejnit, o koho jde.

Změny ve speciálních školách se odkládají

Vikrotu Hartošovi se nelíbilo ani výrazný personální zásah, který ministerstvo v jeho oddělení naplánovalo. "Bez předchozí domluvy klesl počet lidí v oddělení o polovinu. S padesáti procenty zaměstnanců nejde zadaná práce zvládnout, to je nemožné. Nechci pak být obviňován, že jsem manažersky selhal," dodal Hartoš.

Podle expertů je nutné změnit především možnost speciálních škol, aby do tříd určité procento dětí zařazovaly automaticky, bez lékařských či psychologických posudků, což je nyní možné.

Ministerstvo chce v nejbližší době schválit jen základní novelizaci vyhlášek, kterou Česku de facto nařídil Evropský soud pro lidská práva. U něj 18 romských rodin vyhrálo s Českou republikou spor o diskriminaci. Komplexní novela se ale odkládá na neurčito.

"Vím, co nám vytýká Štrasburk, ale ty vyhlášky mu vychází vstříc až moc. Otevřme inkluzi ve vzdělávání dveře, ale nemusíme vylomit panty," komentoval to Josef Dobeš, který ve vládě zastupuje stranu Věci veřejné

 

Právě se děje

Další zprávy