Median: Síly ODS a ČSSD se téměř vyrovnaly

Red DOM
13. 8. 2007 13:49
Průzkum ukazuje vyrovnávání preferencí

Praha - Další z průzkumů politických preferencí ukazuje, že v popularitě mezi voliči se ODS a ČSSD přibližují.

Nejnovější čísla zveřejnila agentura Median. Podle průzkumu, který sociologové prováděli od 2. července do 1. srpna mezi 1028 respondenty, by ODS volilo jen o půl procenta lidí více než sociální demokracii. Nejsilnější vládní strana by nyní podle Medianu získala 33,7 % hlasů, ČSSD 33,2 procenta.

Téměř vyrovnaný výsledek mezi dvěma nejsilnějšími stranami se objevil už ve dvou předcházejících průzkumech této agentury, ale poslední výzkum společnosti Factum Invenio naopak tento trend vyvracel.

Foto: Aktuálně.cz

Rozdíl mezi ODS a ČSSD je natolik malý, že vzhledem ke statistické chybě ve výši 2,9 procenta nelze s jistotou říct, která strana dosahuje větší podpory voličů, řekl ČTK analytik Medianu Arnošt Janeček.

Průzkum dále zjistil, že na třetím místě by byli komunisté se ziskem 13,7 procenta hlasů, čtvrtí zelení s 6,6 procenta hlasů a poslední KDU-ČSL, která by získala 6,2 procenta hlasů. Voleb by se zúčastnilo 61 procent oprávněných voličů, kteří byli zahrnuti do šetření.

Minulý týden agentura Factum Invenio zveřejnila svůj průzkum, podle něhož by volby vyhrála ODS se ziskem 33,8 procenta hlasů, druhá by byla ČSSD, kterou by volilo 30,7 procenta hlasů. Volební model Facrum Invenio tak ukázal, že současné koalice by znovu sestavila vládu.

 

Právě se děje

Další zprávy