Lobbisté bez omezení. Senát jim nechal ruce volné

ČTK ČTK
23. 6. 2010 20:00
Zákon o lobbingu počítal s tím, že by se každý lobbista musel registrovat u ministerstva vnitra
Tajné dohody za záclonami se nestanou minulostí...
Tajné dohody za záclonami se nestanou minulostí... | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Senát dnes podle očekávání zamítl regulaci lobbingu zákonem, který v bývalé sněmovně prosadily ČSSD s KSČM a Stranou zelených. Podle senátorů by zákon omezil ústavní práva, navíc ne všem stejně. Senátoři poukazovali také na další byrokracii, kterou by předloha přinesla, a nejasné vymezení lobbisty. Zákon nebude platit. Senátní veto by musela přehlasovat sněmovna ve složení, jehož funkční období skončilo.

Pro zamítnutí předlohy hlasovalo 38 ze 65 senátorů, mezi nimi i dva sociální demokraté. Proti odmítnutí hlasovali jen dva členové horní komory - Alena Gajdůšková (ČSSD) a Jiří Čunek (KDU-ČSL). Dalších 25 lidí se hlasování zdrželo.

Zákon o lobbingu počítal s tím, že by se každý lobbista musel registrovat u ministerstva vnitra. Veřejní funkcionáři by schůzky s nimi hlásili jednou za čtvrtletí ministerstvu vnitra, poslanci a senátoři svému mandátovému výboru. Setkání by hlásili i lobbisté. Pokud by jedna ze stran tato pravidla porušila, hrozila by jí až milionová pokuta, případně pětiletý zákaz činnosti. Výjimku by měli představitelé obcí a krajů, u nichž by pravidla nebyla vymahatelná.

Bezpečnostní výbor podal návrh na zamítnutí prakticky jednomyslně. "Ne vše, co se urodí ve sněmovní zahrádce, je zdravé. Některé věci jsou i nahnilé," konstatoval zpravodaj předlohy Vladimír Dryml (ČSSD). Jaroslav Kubera (ODS) označil předlohu za předvolební zákon a tázal se, zda by zákonodárci museli zapisovat kontakt i s agentem provokatérem. Protikorupční agent byl ve vládním protikorupčním balíčku, který Senát dnes také zamítl. Podle Kubery by zákon zavedl jen další databázi a nesplnil by účel.

Jaromír Štětina (TOP 09 a Starostové) zase poukazoval na nejasnou definici lobbisty. Zřejmě by prý museli být zapisovány i manželka, děti, přátelé z facebooku a kamarádi z hospody.

Zákon neúspěšně obhajoval poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Poukazoval na to, že lobbování by mělo být pod kontrolou a měl by mít pravidla, aby se nedělo "někde za závěsy".

Lobbistické registry existují v USA, v Evropské unii zatím na dobrovolné bázi. Loni v červnu například spustila svůj registr Evropská komise.

 

Právě se děje

Další zprávy