Lídry koalice čeká pracovní noc při pilování reformy

Jakub Antoš
13. 8. 2007 19:30
Nyní jednají kluby ODS i KDU-ČSL, kritici se nevzdávají
Cyril Svoboda, už bývalý místopředseda KDU-ČSL poté, co rezignoval, a Roman Línek, místopřëdseda, o jehož osudu se teprve rozhoduje.
Cyril Svoboda, už bývalý místopředseda KDU-ČSL poté, co rezignoval, a Roman Línek, místopřëdseda, o jehož osudu se teprve rozhoduje. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vyjednávání o reformě veřejných financí se posunulo do závěrečné fáze.

Poslanecké kluby koaličních stran v pondělí dolaďovaly postoj, který v noci přednesou jejich šéfové na setkání stran koalice. Tam musí reforma získat definitivní obrysy, které se vláda - za pomoci dvou "přeběhlíků" z ČSSD - pokusí v úterý prosadit ve sněmovně.

Reformní návhry čeká druhé i třetí čtení. Pokud by byť jen pár z provládních poslanců zaváhalo, reforma vyhoří. Topolánkův kabinet s ní přitom svázal svou existenci.

V tuto chvíli není jasné, zda balík změn nechá žít exministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) a lidovecký expert pro oblast zdravotnictví Ludvík Hovorka. Oba mají vážné výhrady.

Zřejmé není ani stanovisko konstruktivních poslanců, jak se sami označují - Melčáka a Pohanky. Oba již čtrnáct dní nekomunikují s novináři.

Hovorka: Trvám si na svém

Lidovci se sešli (stejně jako jejich kolegové z ODS) v sedm hodin večer. Budou se snažit sjednotit svůj postoj k reformě.

"Večer se sejdeme a budeme hovořit pouze o reformě. Nic důležitějšího k projednání v tuto chvíli nemáme. Končit budeme tak v devět hodin," myslí si předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová. 

Největší problém s reformou má z lidovců poslanec Ludvík Hovorka. Dnes odpoledne potvrdil, že stále trvá na svých podmínkách a pokud je vládní návrh nezohlední, balík zákonů při jednání ve sněmovně nepodpoří.

Jeho podmínkami jsou zákaz snižování firemních daní pod 22 procent a vyškrtnutí poplatků u lékaře ze zdravotnické části reformy veřejných rozpočtů.

"Ano, trvám na tom. Myslím si, že zavádět poplatky u lékaře není dobrý nápad," řekl před jednáńím deníku Aktuálně.cz Hovorka.

Problematické podle něj není jen zavádění poplatků pro děti, ale poplatky za recept obecně. "Myslím, že by bylo nejlepší, kdyby se zdravotní reforma z toho balíku vyloučila úplně, nebo se udělala s nějakým kompromisem, například poplatky za hospitalizaci
v nemocnici," řekl odpoledne novinářům.

Čunek: Nebuďte zpupní

Jakou šanci na prosazení svých návrhů má Hovorka u kolegů v poslaneckém klubu odhadovat nechtěl.

"Nechci se k tomu vyjadřovat. Já vlastně ještě ani nevím, s čím na jednání klubu vedení strany přijde," odpověděl na otázku, jestli je nějaká možnost, že ho vyjednavači získají pro reformu a on na nadcházející mimořádné schůzi sněmovny zvedne pro vládní reformní batoh ruku.

Hovorka konečnou předlohu zváží a poté se rozhodne, jak se zachová. "Pro mě je odpovědnost vůči voličům důležitější než úspěch konkrétně této reformy.

Jiří Čunek dopředu vzkázal kolegům z koalice, že si ve vlastní straně udělá pořádek: "Já pevně věřím, že nikdo z našich poslanců není natolik zpupný, aby si myslel, že zrovna jeho názor je lepší než názor stovky jiných," řekl předseda lidové strany.

 

Právě se děje

Další zprávy