Klaus píše soudu a varuje před Lisabonskou smlouvu

mch
5. 6. 2008 16:55
Prezident píše nejvyšší soudní instituci
Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident republiky Václav Klaus vítá rozhodnutí Senátu, aby Lisabonskou smlouvu projednal Ústavní soud. Soudci mají posoudit, zda reformní smlouva neporušuje českou ústavu.

"Rozhodnutí Ústavního soudu v této věci bude, a pravděpodobně dlouho zůstane, jedním z nejvýznamnějších a nejodpovědnějších v historii českého ústavního soudnictví," píše Klaus v dopise Ústavnímu soudu.

O přezkoumání soud požádali senátoři z iniciativy ODS, kteří mají v horní komoře většinu. Vládní strana se dlouhodobě netají svými euroskeptickými postoji.

Vznikne evropský národ, varuje Klaus

Klaus se domnívá, že by se měl soud věnovat především několika zásadním tématům: svrchovanosti, účinku právních předpisů EU, nejasnému charakteru Listiny práv EU nebo přenosu pravomocí na evropskou úroveň.

Čtěte více: Ústavní blokáda EU skončila. Vlajka či hymna zmizí

Zároveň varuje, že Evropská unie již nebude po přijetí Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací.

„Lisabonská smlouva tak zde již počítá s evropskou občanskou společností, existující vedle občanských společností jednotlivých členských států. Konstruuje se zde tedy jakýsi evropský státní národ," domnívá se Klaus.

Celé znění dopisu čtěte zde.

Lisabonská smlouva má vytvořit základní mantinely pro veškeré evropské právo, včetně vnitřního trhu, zahraniční a zemědělské politiky i lidských práv.

O Lisabonské smlouvě rozhodují ve většině případů národní parlamenty. Pouze Irové oznámili, že budou o dokumentu rozhodovat v referendu.

 

Právě se děje

Další zprávy