Klaus: Paroubek mě tahá do kampaně

Red Dom, ČTK
12. 2. 2006 18:00
Praha - Spor o homosexuály se opět přiostřil. Prezident přes mluvčího vzkázal premiérovi, že nemá mandát poučovat ho, co je to svoboda.

Václava Klause popudil dopis, v němž ho Jiří Paroubek požádal, aby podepsal zákon o soužití lidí stejného pohlaví.

Co je svoboda

Podle svého mluvčího se prezident a někdejší zakladatel ODS obává, že se sociálnědemokratický premiér pokouší z homosexuálů udělat předvolební téma.

Podle Klause nemá otázka registrovaného partnerství se svobodou menšin, o níž mluví Paroubek, nic společného. Zákon je "pokusem legalizovat rozbíjení tradičních institucí, na nichž je naše společnost založena", míní Klaus.

Paroubek se podle Hradu snaží vytvářet dojem, že v debatě o registrovaném partnerství jde o problém svobody, nebo nesvobody. "Tento zákon nemá se svobodou nic společného," soudí hlava státu. Na Paroubkův dopis odpoví po návratu z turínské olympiády.

Mladí z ODS pro

Zákon o registrovaném partnerství, podporovaný vládní koalicí vyjma křesťanských demokratů, prošel Sněmovnou i Senátem.

V pátečním dopise Paroubek podotkl, že jeho účelem není vytvořit instituci podobnou manželství. Norma má podle předsedy vlády jen poskytnout potřebný právní podklad pro trvalé soužití registrovaných partnerů a pro uspořádání jejich vztahů.

Klaus naopak již dříve namítl, že podle něj homosexuálové zákonem bezdůvodně získají privilegia. Proti tomuto názoru vzápětí veřejně vystoupili i vlivní členové ODS Pavel Bém či Jan Zahradil.

 

Právě se děje

Další zprávy