Klaus: Koalice proti ODS je ponižující

22. 10. 2006 18:11
Budapešť - Prezident se na cestě po Maďarsku vyjádřil k volbám. Řekl, že hlasování nebylo ovlivněno aférami, jak tvrdí ČSSD.

Čestný předseda ODS vyvracel argumentaci sociálních demokratů, kteří ve víkendových komunálních a senátních volbách prohráli souboj s ODS.

ČSSD tvrdí, že za touto porážkou stojí skandál, kdy byl několik dní před volbami zatčeno několik členů ČSSD a mezi nimi i někdejší šéf kanceláře dvou posledních sociálnědemorkatických premiérů.

Zadržena byla i bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová, která při výslechu údajně nařkla předsedu ČSSD Jiřího Paroubka, že je do podvodů zapleten. Podle Paroubka, který své obvinění razantně odmítá, je za těmito kauzami ODS.

Sociální demokraté se dnes rozhodli, že budou ve sněmovně jendat o vzniku vyšetřovací komise, která byměla prověřit práci policejního útvaru, který jejich spolustraníky pozatýkal.

Klaus účinku afér nevěří.  "Lidi se dívají kolem sebe dlouhodobě. A navíc, kdyby ta kauza byla jedna jediná, blesk z čistého nebe, a předtím deset let žádná, tak může eventuálně něco ovlivnit," řekl prezident při návštěvě Maďarska. "Ale protože těch kauz a kauziček, více a méně věrohodných, u nás přibývalo, tak já myslím, že standardní volič je vůči tomu nesmírně imunní," dodal.

Koalice? Ponižující

Rozhovor s prezidentem udělala v maďarsku agentura ČTK. Prezident jí řekl, že podle něho politické strany nevyslyší výzvu ČSSD, aby vytvořily společnou koalici proti ODS pro druhé kolo senátních voleb.

K ní vyzval Paroubek z obavy před tím, aby občanští demokraté nezískali v horní komoře ústavní většinu.

"Nevěřím, že ostatní politické strany mohou akceptovat pro sebe tak ponižující roli. Divil bych se tomu, ale je to jen a jen na nich," řekl prezident.

Jeho slova potvrzuje postoj parlamentních stran, výzvu nevyslyšeli lidovci, zelení ani komunisté. Ti sice v druhém kole hodlají  podpořit kandidáty ČSSD, žádnou obecnou výzvu však svým voličům nechystají.

Volby a vláda

Výsledky voleb podle všeho neovlivní prezidentovo rozhodování, koho pověří sestavením nové české vlády. V reakci na dotaz, zda mu výsledky pomohly ujasnit, koho jmenuje, odvětil, že je jedno, kdo to bude.

"Jde o to, co si z těchto voleb vyvodí pro sebe politické strany a nakolik to zesílilo či zeslabilo jejich záměr dohodu dosáhnout," řekl ČTK Klaus.

Uvedl také, že volby potvrdily voličský trend, kdy posiluje pravice a levice, zejména sociální demokracie, ztrácí.

 

Právě se děje

Další zprávy