Klaus: Demokraté, spojte se proti velkostátu EU

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 9. 2013 12:00
Manifest bývalého prezidenta směřuje proti další integraci EU
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Exprezident Václav Klaus opět varuje před "velkostátem" Evropské unie. V manifestu nazvaném "Demokraté v Evropě, vzbuďme se!" tvrdí, že současné elity EU se snaží unii proměnit ve velkostát, který by zlikvidoval historické evropské země a spolu s nimi i demokracii.

Manifest kromě Klause podepsali jeho bývalý kancléř Jiří Weigl, bývalý vicekancléř Petr Hájek, předseda hnutí D.O.S.T. Michal Semín nebo strahovský opat Josef Pojezdný.

Jméno bývalého prezidenta se už přitom v kuloárech objevilo v souvislosti s jeho možnou kandidaturou do Evropského parlamentu. Otevřeně se o tom mluvilo už i na půdě ODS, která o tom sice oficiálně nejednala, ale např. místopředseda strany Jiří Pospíšil prohlásil, že si to "dovede představit".

"Zelení radikálové" a "velkostát"

Václav Klaus svým manifestem, jak píše, reaguje na prohlášení europoslance Daniela Cohn-Bendita, "známého anarchisty, bojovníka na pařížských barikádách v roce 1968" a Felixe Marqurdta, kteří jsou oba spoluzakladateli hnutí Europeans Now, jak píše Klaus "nazvané Mladí Evropané... Sjednoťte se!".

Podle Klause jde o "vědomou parafrázi Marxova Komunistického manifestu s jeho výzvou Proletáři všech zemí, spojte se!".

Právě k vytvoření "kotle národů" směřují podle Klause hlavně "zelení radikálové".

"Nad tím demokraté v evropských zemích nesmějí mávnout rukou. Jde o nezastřený krok k definitivní proměně této původně mezinárodní organizace v evropský velkostát, který má zlikvidovat historické evropské státy a spolu s nimi i demokracii, která je s nimi nerozlučně a neoddělitelně spjata," píše ve svém manifestu Václav Klaus.

Klausovi ale nejde o "zelené radikály". Tvrdí, že ti jen hlasitě a otevřeně říkají, k čemu EU dlouhodobě směřuje.

"Říkají jen to, co elity tají"

Klaus dále tvrdí, že "noví vůdci" tak, jen už bez zástěrky, formulují to, co současné elity EU dlouhodobě halí do méně radikálních slov, prý aby nevyděsili občany.

Podle Klause přichází Bendit s prohlášením v době, kdy Evropská unie zápasí s ekonomickou krizí a zejména jižní státy se potýkají s frustrací občanů i vysokou nezaměstnaností.

"Právě tento okamžik vyhodnotili vůdci hnutí Europeans Now jako ideální příležitost zopakovat starý Marxův recept k vytvoření nové Internacionály, k nástupu nedemokratických sil a k uchopení moci," tvrdí Klaus.

V závěru pak apeluje: "Vyzýváme proto všechny demokratické síly v Evropě, všechny, kteří stále věří, že se Evropa nesmí stát laboratoří dalšího sociálně-inženýrského experimentu věčných revolucionářů, aby proti těmto snahám vystoupili stejně ostře, hlasitě a nekompromisně jako vystupují naši političtí protivníci. Demokraté evropských zemí, vzbuďme se!"

 

Právě se děje

Další zprávy