Klaus a Zaorálek domluvili sněmovnu

Petr Holub
7. 6. 2006 15:23
Praha - Spory, jak bude ustavena nová sněmovna, skončily. Prezident Klaus a předseda dosavadní sněmovny Lubomír Zaorálek dohodli společný postup.

Václav Klaus potvrdil, že funkční období nové sněmovny otevře 14. června. Netrvá však na tom, aby toho dne sněmovna skutečně začala pracovat.

Zaorálek slíbil, že na tento pátek svolá schůzku předsedů parlamentních stran, kteří by se měli dohodnout na tom, jak bude nová sněmovna vypadat.

Nejde pouze o domluvu, kolik by měla mít výborů, ale také o rozdělení funkcí mezi jednotlivé strany. Strany se především nedomluvily na tom, kdo by měl sněmovnu řídit.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nového předsedu požadují sociální demokraté a ODS zatím jen nevyloučila, že jim třetí nejvyšší ústavní funkci přenechá. Tato dohoda může být předpokladem k tomu, že se obě největší strany domluví i na tom, jak sněmovna schválí novou vládu sestavenou občanskými demokraty.

Odcházející předseda sněmovny zopakoval svůj odhad, že se strany stihnou domluvit do 27. června, připustil však, že to může být i dříve: "Pokud máme elementární odpovědnost, tak si musíme pospíšit," řekl Zaorálek s poukazem, že je třeba připravit příští státní rozpočet.

Dosud panovaly v debatě o sestavení sněmovny značné rozpaky. Zaorálek trval na tom, že záleží pouze na jeho rozhodnutí, kdy ustavující zasedání sněmovny svolá. Podle jeho výkladu ústavy není do té doby možné, aby prezident jmenoval nového premiéra z řad ODS.

Václav Klaus komentuje výsledky voleb
Václav Klaus komentuje výsledky voleb | Foto: Ondřej Besperát

Naopak Klaus jakékoli zdržování odsuzoval a trval na svém právu premiéra jmenovat kdykoli podle vlastní úvahy, třeba už příští týden.

 

 

Právě se děje

Další zprávy