Jiří Drda zůstává občanským demokratem. Zatím

Martina Machová, spolupracovnice Aktuálně.cz
14. 4. 2008 19:40
Liberecká ODS nechce vyrábět obětního beránka
Jiří Drda: Člen ODS jde proti ODS.
Jiří Drda: Člen ODS jde proti ODS. | Foto: Martina Machová

Liberec - Známý liberecký politik Jiří Drda dál zůstává členem ODS. A to přesto, že se rozhodl jít do krajských voleb proti mateřské straně - za sdružení Starostové pro Liberecký kraj

Vrcholní představitelé liberecké ODS zato Drdovi sice slíbili "odplatu". Místní rada, která v pondělí zasedla, ho však ze strany nevyloučila. Podle jejího šéfa Jiřího Kittnera se případem ani nezabývala - prý není důvod.

Foto: Aktuálně.cz
Dále čtěte:
Rebel v ODS jde proti své straně, ale vystoupit nechce

"Budeme to řešit, až se rozhodneme. Zatím nemáme proč. Jiří Drda nás o svém záměru stále neinformoval a není ani na neoficiálním seznamu kandidátů Starostů pro Liberecký kraj," uvedl současný liberecký primátor Jiří Kittner. "Členství pana Drdy začneme řešit až bude oficiálně na cizí kandidátce," dodal.

Nad nejistotou svých stranických kolegů, zda skutečně do krajských voleb na cizí kandidátce je či není, vrtí Jiří Drda hlavou. "Když jsem to řekl veřejnosti, je to směrodatné i pro Občanské demokraty," potvrdil svou kandidaturu politik.

O tom, proč ODS s jeho vylučováním nakonec zas tak nespěchá, nechce spekulovat. "Skutečně nevím, jestli se stali velkorysými nebo jestli ze mě jen nechtěli dělat mučedníka," uvedl Drda.

K tomu, že spíše druhá možnost by mohla být tou správnou, napovídají i předchozí komentáře šéfa liberecké ODS Jiřího Kittnera. "Staví se do role obětního beránka. Nelze totiž očekávat, že ve straně zůstane, když kandiduje proti ní," sdělil minulý týden Kittner.

Bývalý liberecký primátor a poslanec za ODS, který strávil posledních pět let v "politickém důchodu", se rozhodl proti své straně překvapivě kandidovat před týnem. Nikoho z ODS o svých nových plánech neinformoval. Vedoucí představitelé strany v libereckém kraji se o jeho kroku dozvídali teprve z médií.

Primátor města Liberec - Jiří Kittner - online z radnice.
Primátor města Liberec - Jiří Kittner - online z radnice. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
ODS v šoku. Její ikona kandiduje v Liberci proti ní

Jejich reakce však pak byla jednotná. Řešení viděli ve vyloučení Jiřího Drdy z Občanské demokracie nebo jeho dobrovolném odchodu. Stanovy ODS totiž zakazují svým členům kandidovat ve volbách za jinou stranu nebo sdružení bez jejího souhlasu.

Jiří Drda však minulý týden svým spolustraníkům vzkázal, že k dobrovolnému odchodu nemá důvod a v žádném případě o něm neuvažuje.

 

Právě se děje

Další zprávy