"Jděte se socanama," slyšel Babiš od svých voličů

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
11. 11. 2013 23:45
Reportáž z předvolební - pardon, povolební - kampaně
Andrej Babiš na setkání s občany.
Andrej Babiš na setkání s občany. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koho jste volili? Jaké tři zásadní věci by hnutí ANO mělo po volbách udělat? Co byste chtěli vzkázat poslancům za hnutí ANO?

Takové dotazy zodpovídali návštěvníci setkání s Andrejem Babišem v Brně, který v pondělí spolu s Martinem Stropnickým a dalšími třemi poslanci zahájil povolební turné zmíněného hnutí Stále s vámi.

Na něm chtějí novopečení politici zjišťovat, co vlastně se stranou, která ve volbách získala téměř devatenáct procent hlasů, dělat dál.

Ovšem tu nejdůležitější otázku, která hýbe celou politickou scénou - tedy zda má jít Babišova strana do vlády -, byste ve standardizovaném dotazníku hledali marně.

Sám Babiš, kterého v sále přivítal potlesk několika stovek diváků, kolem tématu vládního angažmá jen opatrně kroužil. Celé turné byl prý jeho nápad, jak vážně bude brát lidová doporučení ohledně sestavování vlády, ale prozradit nechce.

Návštěvníci setkání však mají poměrně jasno. Zatímco házeli anketní lístek do připravené urny, svěřila se řada z nich reportérce Aktuálně.cz s tím, že by chtěla "svoje" poslance vidět ve vládě.

"V současné situaci nevidím jinou možnost než do toho jít," konstatoval mladý muž. Jeho partnerka se domnívá, že jinak půjdou slibované změny prosadit jen těžko.

Vláda? My si jdeme pro podpis

"Jděte do vlády s těma socanama. Nemáme co ztratit," vyzval další z diváků Babiše. Žádný z oslovených lidí se přímo proti vládě nevyslovil, maximálně si někteří nebyli jistí nebo neměli názor.

Jako skupinka dam ve středních letech. "To si musí rozmyslet ti nahoře. My jsme si přišly hlavně pro podpis pana Stropnického," přiznává bezelstně jedna z nich.

Jenže ani dnes se Babišovi voliči jasného slova, jak bude zužitkován jejich hlas, nedočkají. "Možná je příležitost ukázat, že kdybychom byli ve vládě, dělali bychom to lépe," je nejkonkrétnější odpověď, které se divákům dostane.

Jinak se mluví o programu a pomlouvají se zavedené politické strany. Od předvolebního mítinku je ten povolební prakticky k nerozeznání.

Co teď? ptá se Babiš voličů. Podívejte se:

Na Andreji Babišovi je kolem osmé hodiny večer znát únava. Po Jihomoravském kraji jezdí už od časného dopoledne. Stihl navštívit několik firem, domov důchodců a zapřednášet na Vysokém učení technickém, které vede jeden z jeho čerstvě zvolených poslanců Karel Rais.

Je pozdě, zklamal Babiš studenty

Přednáška měla původně být na téma "Jak vybudovat úspěšnou firmu", ale sám Babiš naděje studentů na prozrazení zázračného receptu "Agrofert" hned na začátku zklamal. "Ty podmínky, za kterých jsem začínal já, se už nebudou nikdy opakovat. Začít dnes podnikat je těžké, karty jsou už rozdané," řekl několika stovkám vysokoškoláků.

Druhé volby.
Druhé volby. | Foto: Ludvík Hradilek

Místo toho studentům vysvětloval, že není politik a neumí přednášet jako oni. Něco se již ale přece jenom naučil - když vidí, které historky mají u mladých lidí úspěch, neváhá je zopakovat na večerní tiskové konferenci a pak znovu na debatě s občany.

Podobně nabitý program jako v pondělí čeká Babiše i po zbytek týdne mimo pátku, další setkání se plánují až do 5. prosince. Co ale bude se skutečným jednáním o vládě, když lídr vyjednávacího týmu tráví celé dny na cestách?

"To není tak, že by se kvůli turné něco zdržovalo. Je tam pan Faltýnek, paní Jourová a naši experti," vrtí hlavou předseda strany, která už se stačila mezi novináři proslavit tím, že se v ní se vším čeká, "co tomu řekne šéf".

S jednáním tak Babiš evidentně nespěchá, tento týden se podle něj stejně nic podstatného nerozhodne. "Vy se nás neustále ptáte, ale to se nemění z hodiny na hodinu. Odpočiňte si trochu," vyzývá novináře.

 

Právě se děje

Další zprávy