Ústupek rebelkám: Jacques skončila jako šéfka klubu

Kateřina Eliášová
16. 6. 2008 17:47
Krok má udržet v klubu rebelující poslankyně
Ondřej Liška a Kateřina Jacques během jednání Republikové rady Strany zelených.
Ondřej Liška a Kateřina Jacques během jednání Republikové rady Strany zelených. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předsedkyně klubu zelených Kateřina Jacques v pondělí večer na mimořádné tiskové konferenci oznámila, že skládá funkci.

Důvodem je situace uvnitř klubu a také oznámení zelených poslankyň Olgy Zubové a Věry Jakubkové, že zvažují odchod z klubu.

"Jako předsedkyně jsem odpovědná za fungování klubu jako celku. V posledních týdnech nastal problém, klub nevystupuje jako celek, dochází k ohrožování jak strany zelených, tak koalice jako celku," řekla novinářům Jacques.

Jacques věří, že její rozhodnutí uklidní situaci. "Budu ráda, když přispěji ke zklidnění situace. Očekávám, že nás přestanou ty dvě poslankyně kritizovat," řekla Jacques.

Spolustraníci její rozhodnutí ocenili: "Je to obrovsky velkorysé a lidsky silné gesto," uvedl například ministr školství Ondřej Liška.

Zubová: Je to nedorozumění

Jako velké nedorozumění označila krok Kateřina Jacques poslankyně Zubová.

"Myslím si, že je to omyl, my jsme nikdy nepožadovali odchod Jacques z čela klubu," reagovala Zubová.

Ona sama o uvolněné křeslo usilovat nebude. Už zítra má spolu s Věrou Jakubkovou oznámit, jestli v klubu zůstanou nebo ne.

"Ta špatná situace v klubu není v osobě Kateřiny Jacques, ta tkví úplně v ničem jiném. Základním problémem je to, že s námi ostatní členové klubu komunikují málo nebo vůbec," uvedla Zubová.

Kdo bude místo Jacques

V klubu se šesti poslanci tak nastává zajímavá situce. Ministři Bursík a Liška podle jednacího řádu kandidovat na místo předsedy klubu nemohou. Zbývají tak právě rebelky Zubová a Jakubková nebo Přemysl Rabas.

"Nedokážu si představit, kdo by zvládal tu funkci lépe," komentoval odstoupení Jacques poslanec Rabas.

Právě on je však vážným kandidátem na uvolněné místo.

Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová
Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová | Foto: Ondřej Besperát

Podporu mu vyjádřila Jacques či ministr školství Liška. "Přemysl Rabas má mou plnou podporu. Čeká nás ovšem na klubu debata a právo kandidovat má každý," řekl Liška.

Šéf strany Martin Bursík zatím neřekl, koho by v čele klubu SZ viděl rád on. "Nechám to na diskuzi. Dopředu neříkám, jak budu hlasovat."

Kauza Zubová/Jakubková

Klubem zelených v posledních týdnech otřáslo několik vyhrocených sporů. Zubová a Jakubková nedávno oznámily, že přemýšlejí o odchodu z klubu, nadto čím začaly hlasovat spolu s opozicí.

"Ta situace v klubu je velmi špatná, neexstuje důvod, proč tam déle setrvávat," uvedla pro Aktuálně.cz Olga Zubová. Jestli obě političky z klubu vystoupí, chtějí oznámit na zítřejší tiskové konferenci.

 

Právě se děje

Další zprávy