Přepis rozhovoru s Haškem: Fáma, fáma, fáma, lhal

Simona Holecová
30. 10. 2013 13:15
Nabízíme přepis interview Daniely Drtinové z úterního večera
Foto: Repro: ČT 24

Praha - V úterý krátce před sedmou hodinou večer ukázal Michal Hašek, statutární místopředseda ČSSD, že dokáže voličům beze studu lhát.

Několik minut přesvědčoval moderátorku České televize Danielu Drtinovou a diváky jejího pořadu, že schůzka s prezidnetem Milošem Zemanem v Lánech bezprostředně po vyhlášení výsledků voleb se neuskutečnila. Ne a ne. Je to celé fáma, bůhví, odkud se vzala...

Pod tíhou svědectví dalších účastníků schůzky musel už druhý den přiznat, že bezostyšně lhal.

Přináším vám přepis části Interview Daniely Drtinové, abyste se mohli sami přesvědčit, co Michal Hašek prohlašoval.

Daniela Drtinová: Pane místopředsedo, jak dlouho jste se na odstavení předsedy Sobotky připravovali?

Michal Hašek: Pokud máte na mysli rozhodnutí předsednictva strany, které vyzvalo pana předsedu Sobotku k rezignaci, to já beru jako věc, která vznikla v pětihodinové diskusi na nedělním předsednictvu. Byla navržena, byla...

Vzniklo to tedy náhle, jako z čistého nebe přišla ta inspiraci, během několika hodin?

Vznikla, vznikla, vznikla jako reakce na to, jak dopadla sociální demokracie ve volbách. Prostě tvářit se, že 20,5 procenta je nějaký vynikající výsledek, to přece je pokrytectví. My si velmi vážíme každého jednoho hlasu, který získala sociální demokracie od voličů, ale na druhou stranu po 7 letech vlády pravice jsme očekávali ten volební zisk mnohem silnější. Já připomenu, že sám předseda ČSSD hovořil až o 33 procentech a 20,5 a 33, sama uznejte, to je opravdu velký rozdíl.

Byli jste u prezidenta Miloše Zemana v Lánech večer v sobotu po volbách ve chvíli, kdy seděl váš předseda ČSSD v televizním studiu s ostatními lídry?

To je nějaká fáma, která se šíří. Já mohu říci, že sociální demokracie je svébytná politická strana. My se neřídíme nějakými...

Na to se vás neptám, pane místopředsedo. Ptám se vás na to, jestli jste byl u Miloše Zemana, u prezidenta.

Já vám odpovídám, je to fáma. Je to fáma.

Ta schůzka se neuskutečnila?

Údajná schůzka se neuskutečnila, je to fáma, já jsem viděl pana prezidenta Zemana včera při udělování státních vyznamenání, respektive v té následující části.

V sobotu večer jste s ním nemluvil?

V sobotu večer se žádná schůzka s panem prezidentem neuskutečnila.

A telefonát?

V sobotu večer se žádná schůzka s panem prezidentem neuskutečnila a každý, kdo zná Miloše Zemana, ví, že on nevlastní mobilní telefon, takže jsme si nemohli ani zatelefonovat.

Takže jste spolu ani netelefonovali, ani jste se nepotkali, vy jste vůbec s prezidentem Zemanem nemluvil?

V sobotu, v sobotu, v sobotu neprobíhala žádná komunikace s prezidentem, která by se týkala ČSSD nebo povolební situace.

Byla to nějaká třeba schůzka, na kterou prezident Miloš Zeman vyslal některého ze svých spolupracovníků, s nimiž jste vy komunikovali?

Ne, nic takového neproběhlo.

Vy jste po volebním výsledku od té doby nemluvil s prezidentem Milošem Zemanem.

Včera.

Ani jeho spolupracovníky. Až včera.

Včera.

Vy jste ale nejdříve schůzku u prezidenta pro ČTK jednoznačně popřel, ale potom jste ji nepřímo přece přiznal večer na tiskovce, když jste řekl, že se na ní nemluvilo o tom usnesení předsednictva.

Ne, ne, ne, já si nevybavuji, že moje formulace na jakýkoliv dotaz by byla, že se na ní, rozumějte na nějaké schůzce, která se neuskutečnila. Takže to popírám.

Ale přece o té schůzce mluvil i předseda ČSSD Sobotka.

To je fáma, která vznikla, nevíme kde, nevíme, kdo přináší tyto informace, čemu mají sloužit. Sociální demokracie se řídí z Lidového domu, nikoliv z Pražského hradu ani odnikud odjinud, ani z pražských advokátních kanceláří.

A členové předsednictva se vás na to taky ptali během toho večera...

Ano, a já jsem řekl, že to je...

A vy jste jednoznačně na to neodpovídal.

Samozřejmě že odpovídal. To máte zase špatné informace.

Ne, ne, ne, já mám informace od členů předsednictva a oni říkají, že jste jednoznačně na tu otázku neodpověděl.

Tak možná od Jiřího, možná od Jiřího Dienstbiera. A já vám přesně řeknu, co jsem řekl na předsednictvu. Já jsem řekl, že údajná schůzka s prezidentem Zemanem a některými sociálními demokraty je stejná fáma jako údajné schůzky Jiřího Dienstbiera a dalších sociálních demokratů s Miroslavem Kalouskem na Ořechovce tady v Praze, kde údajně měly být dojednávány povolební koalice ČSSD a TOP 09. Já tomu nevěřím, nestalo se ani to první a určitě ani to druhé.

(...)

A někdo z vlivných sociálních demokratů se nemohl sejít s prezidentem Zemanem, pokud jste to nebyl vy?

Je nás 25 tisíc, já nevím, co dělá každý jeden sociální demokrat.

Ne každý je vlivný.

Dobře, tak ten vlivný, kdyby těch vlivných bylo 100, tak já nevím, co dělá těch ostatních 99, pokud i sám sebe budu považovat za vlivného sociálního demokrata, paní Drtinová.ou zítra.

 

Právě se děje

Další zprávy