Insider: Dělení moci se zaseklo na vepřovém

Lucie Stuchlíková Jan Němec (redaktor) Lucie Stuchlíková, Jan Němec (redaktor)
6. 12. 2013 12:20
O resort zemědělství má zájem jak KDU-ČSL, tak sociální demokracie.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rozdělování resortů mezi ČSSD, hnutí ANO a lidovce narazilo tento týden na nečekanou překážku a tou je obsazení ministerstva zemědělství.

Eminentní zájem o něj má KDU-ČSL, ale zároveň i nejsilnější strana možné budoucí vlády - sociální demokracie. Jak zjistil deník Insider, právě na tomto resortu se zatím jednání předsedů stran zaseklo. "Stále to máme v portfoliu my. A máme o tento resort zájem," říká zdroj z ČSSD dobře informovaný o probíhajících jednáních.

Lidovci se zájmem netají - a vidí v tom problém. "Nechtějí nám ho dát," krčí rameny jeden z vyjednavačů KDU-ČSL, ale odmítá mluvit o jakýchkoliv podrobnostech.

"Spor tam skutečně byl, je to ale mezi ČSSD a lidovci, my o resort zájem nemáme," říká zdroj z hnutí ANO.

Jenže úplně tak to není, zcela neutrální postoj k resortu zemědělství hnutí ANO nemá. Podle informací Insideru podporuje spíše nárok sociálních demokratů než lidovců, což bez obalu potvrzuje zemědělský expert hnutí ANO Jaroslav Faltýnek: "Podle mého přesvědčení by ministerstvo zemědělství mělo připadnout sociálním demokratům."

Důvod takového postoje se nabízí: zatímco s ČSSD už se ANO stihlo domluvit na společných prioritách, s lidovci se zatím téměř nejednalo. "S ČSSD jsme dohodnuti na postupu, ale u lidovců nevíme, co čekat," objasňuje zdroj z hnutí ANO.

Čtěte více v placeném deníku Insider:

Proč by hnutí ANO vidělo resort zemědělství raději v rukou ČSSD?

 

Právě se děje

Další zprávy