Handl stran: Pospíšil a Hamáček jsou ve vedení sněmovny

Domácí Domácí
19. 12. 2012 14:57
Stalo se tak na základě širších dohod mezi ODS, ČSSD a TOP 09
Jiří Pospíšil na snímku z června 2012, když vyklízel ministerskou kancelář.
Jiří Pospíšil na snímku z června 2012, když vyklízel ministerskou kancelář. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Novými místopředsedy sněmovny se ve středu stali v tajné volbě exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a stínový ministr obrany ČSSD Jan Hamáček. Byli jedinými kandidáty na základě dohod sněmovních frakcí.

Dohoda o změnách ve vedení sněmovny byla hotová již před několika dny.

Jiří Pospíšil, který byl premiérem v půli roku vyhozen na hodinu z vlády, se vrátil vítězstvím v krajských volbách na Plzeňsku a dostal "důstojné místo". A s ním, jako zástupce opozice, se ve vedení sněmovny objevil i sociální demokrat Jan Hamáček.

Za to se ODS ve prospěch TOP 09 zřekla postu předsedy v ústavně-právním výboru. Dosavadní předseda Marek Benda o nic nepřijde, protože se ho poslanci ODS chystají zvolit předsedou poslaneckého klubu, a nahradí ho Stanislav Polčák.

TOP 09 navrch dostane ještě místo předsedy bezpečnostního výboru sněmovny, odkud koalice nedávno odvolala "konstruktivního opozičníka" (a nově opět investigativního novináře) Radka Johna z Věcí veřejných. Za TOP 09 povede po Johnovi výbor Zdeněk Bezecný.

Sněmovna už minulý týden rozhodla o zvýšení počtu svých místopředsedů ze tří na čtyři. Prosadila to koalice vzhledem k tomu, že v případě zachování tří místopředsednických křesel by jedno z nich mělo podle principu poměrného zastoupení připadnout KSČM. Navíc křeslo třetího z místopředsedů bylo volné od dubna poté, co na místo ve vedení sněmovny rezignovala Kateřina Klasnová v souvislosti s odchodem Věcí veřejných z vlády.

Odchod Hamáčka do vedení dolní komory se už odrazil ve vedení poslaneckého klubu ČSSD, jehož byl místopředsedou. Novým zástupcem šéfa frakce Jeronýma Tejce se po Hamáčkovi stal bývalý místopředseda ČSSD Milan Urban.

Ten se tak postupně znovu šplhá na politické výsluní poté, co mu dočasnou stopku v kariéře vystavila účast na "toskánském pikniku" s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem, řediteli firem či lobbisty.

 

Právě se děje

Další zprávy