Eutanazie neprošla, senát ji smetl ze stolu

Redakce DOM
18. 9. 2008 19:28
Zákonodárci odmítli návrh zákona o důstojné smrti
Senátorka se svým návrhem neuspěla.
Senátorka se svým návrhem neuspěla. | Foto: Senát

Praha - Senát smetl ze stolu návrh zákona, který by v Česku zlegalizoval eutanazii. Proti normě byla většina zákonodárců.

První oficiální návrh na uzákonění "důstojné smrti" doputoval do horní komory parlamentu v červenci. Předložila ho senátorka Václava Domšová (zvolena za SNK ED), která na něm spolupracovala s Liberální reformní stranou.

Norma měla legalizovat asistovanou sebevraždu, ale obsahovala i paragraf o eutanazii, tedy možnosti, že by lékař mohl usmrtit těžce nemocného pacienta.

Pro tuto variantu však zákon stanoví velmi přísné podmínky. Pacient by například musel s eutanazií souhlasit dříve, než by se do těžkého stavu dostal.

Kritici se ovšem obávali, že by šlo o uzákonění vědomého zabíjení. Návrh totiž podle nich neřešil hrozbu zneužití. K odpůrcům patřili například i ministr zdravotnictví Tomáš Julínek či ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.

Podle ní předloha odporuje mezinárodním úmluvám o lidských právech a také základnímu právu na život. I ona varovala před možným zneužitím. "Lidé mají často pocit, že existuje jen jedna volba, a to trpět, nebo se nechat zabít z rukou lékaře," řekla už v červenci.

Čtěte více: Stehlíková: Vláda návrh umožnit eutanázii nepodporuje

Pojem "důstojná smrt" je podle ní pravým opakem důstojnosti v umírání. "Důstojnost člověka až do samého konce života má zajišťovat lékařská a další  péče, která poskytuje úlevu od fyzického a psychického utrpení," je přesvědčena ministryně.

"Podle svědectví lékařů žádný pacient, kterému je poskytnuta kvalitní péče o tělo a duši, o eutanazii nikdy nepožádal," dodala krátce po zamítnutí zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy