Dienstbier čelí trestnímu oznámení, ČSSD ho brání

Markéta Chaloupská
26. 2. 2009 16:21
Oznámení na něj podala strana LiRA, která mu pomáhala s předvolební kampaní
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Liberálové.cz, nástupníci zaniklé mimoparlamentní strany LiRA, podali trestní oznámení na jednoho z nejznámějších senátorů u nás - Jiřího Dienstbiera.

"Liberálové.cz nemohou akceptovat poškození oprávněných nároků svojí strany a jsou připraveni hájit svá práva před soudy," uvádí v prohlášení.

Strana tvrdí, že se z nich Dienstbier snažil před podzimními volbami pouze vylákat peníze.

O co jde? Liberálové.cz trvají na tom, že Dienstbierovi pomáhali s jeho kampaní před podzimními volbami, věnovali mu svůj čas a peníze. Za to prý měli v případě jeho zvolení senátorem slíbené - a smlouvou posvěcené - že mu budou po celou dobu výkonu mandátu plně zajišťovat jeho zázemí, tedy kancelář a asistentku.

To se ale nestalo, po jeho výhře mu všechny tyto věci začali zajišťovat sociální demokraté, za které Dienstbier ve volbách kandidoval, jejich členem však není. Senátor tak podle nich smlouvu porušil.

Sám Diensbier se brání, podle něj nešlo o smlouvu, ale jen o morální závazek.

Na stranu Dienstbiera se postavili i sociální demokraté, kteří se proti prohlášení liberálů ostře ohradili.

Podle nich se lidé ze sdružení LiRA účastnili pouze dvou jednání ústředního volebního štábu ČSSD v březnu a dubnu 2008, přičemž z dalších jednání je ČSSD vyloučila.

"A to pro absolutní ztrátu důvěry a důvodné podezření ze zneužívání interních dat a informací sociální demokracie," uvedla mluvčí ČSSD Kateřina Blechová.

Velkou část kampaně prý financovala sama ČSSD. "Kampaň senátora Jiřího Dienstbiera financovala v první řadě sociální demokracie a zajišťoval ji její volební štáb v čele s Jaroslavem Tvrdíkem. ČSSD na kampaň svých úspěšných senátorů přímo vyčlenila 900 tisíc korun," dodala mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy