Čunek dá po podzimních volbách hlavu na špalek

Martina Macková
20. 4. 2008 19:48
Do Čunka se tvrdě pustil Jan Kasal
Předseda KDU-ČSL při svém projevu na sjezdu v Pardubicích před novou grafickou prezentací strany.
Předseda KDU-ČSL při svém projevu na sjezdu v Pardubicích před novou grafickou prezentací strany. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Pardubice - Předseda lidovců Jiří Čunek na sjezdu potvrdil, že pokud strana v podzimních volbách do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu neuspěje, vyvodí z toho osobní zodpovědnost.

Příští rok má KDU-ČSL v plánu volební sjezd, na kterém by zřejmě stávající předseda nabídl svoji funkci.

„Ke sjezdu nabízím funkci předsedy. Ten rozhodne o závěrečném účtu vedení," řekl Čunek a dodal: "Volby jsou vždy měřítkem úspěšnosti strany."

Potvrdil také, že nabídnutí funkce zvažoval už na tomto sjezdu.

Minimálně dvě křesla hejtmanů

Co by lidovci podle Čunka měli ve volbách získat, aby byl jejich podzim úspěšný? Předseda potvrdil, že to jsou minimálně dvě křesla hejtmanů.

KDU-ČSL má nyní jediného hejtmana v Jihomoravském kraji Stanislava Juránka. „Je třeba chtít víc," míní Čunek.

Střet? Až za rok

„Nešel jsem do střetu, protože to není volební sjezd. Původně jsem chtěl, ale kolegové mě přesvědčili, že pro stranu je teď důležité, abychom se tady spíš sjednotili," řekl Čunek. „Většina delegátů za mnou stojí," dodal.

Předseda se tak vyhnul i přímému pojmenování těch, které v sobotu kritizoval jako neloajální.

"Není možné, aby některý člen vedení přehlížel nebo dokonce urážel jiné. Není možné, abychom spolu ve vedení strany komunikovali méně než s koaličními partnery. Není možné, aby představitel strany, který se svým názorem neuspěje, veřejně tvrdil, že KDU-ČSL neví, co chce. Není možné, aby předseda senátorů vykazoval ze společného zasedání klubů sjezdem zvolené místopředsedy strany," řekl také Čunek.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Kasal Čunka v nedělní diskusi napadl za jeho projev, ve kterém kritizoval, že strana není jednotná. „Pokud někdo říká, že se vytváří jiná mocenská centra na úrovni poslaneckého a senátního klubu, pak zanáší do strany neklid a vědomě lže," řekl Kasal.

Miroslav Kalousek už v sobotu prohlásil: „Pan předseda zvolil jako nástroj starou politickou zásadu: Nemáš-li vizi, musíš mít vnitřního nepřítele. A když ho nemáš, tak si ho musíš vymyslet."

 

Právě se děje

Další zprávy