Topolánek lidovcům: Hlasujte jednotně s ODS, nebo jděte

Martina Macková
20. 4. 2008 14:27
Evropskou kandidátku KDU-ČSL povede Zuzana Roithová
Předseda vlády Mirek Topolánek poslouchá ministra financí Miroslava Kalouska na tiskové konferenci.
Předseda vlády Mirek Topolánek poslouchá ministra financí Miroslava Kalouska na tiskové konferenci. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Pardubice - Premiér se s lidovci nemazlí. Druhý den začal sjezd KDU-ČSL projevem Mirka Topolánka, který lidovce dokonce vyzval, aby vystoupili z koalice.

„I ODS si před dvěma lety do voleb zvolila modrou a žlutou barvu. Myslím, že jste na správné cestě," zažertoval v úvodu na téma nové stranické barevnosti, pak ještě poděkoval za volbu Václava Klause na Hrad a pochválil lidovecké ministry.

Kalousek je zásadový partner

Nejvíce lichotek si vysloužil Miroslav Kalousek, bez pochvaly zůstal Jiří Čunek.

14:11 - ředitel národní knihovny Vlastimil Ježek hovoří v téměř prázdném sále ke členům Křesťanské a demokratické unie - Čs. strany lidové o kopii Ďáblovy bible, kterou zde mají možnost vidět. Proč to většinu členů nezajímá?
14:11 - ředitel národní knihovny Vlastimil Ježek hovoří v téměř prázdném sále ke členům Křesťanské a demokratické unie - Čs. strany lidové o kopii Ďáblovy bible, kterou zde mají možnost vidět. Proč to většinu členů nezajímá? | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte souvislosti:
Lidovci: Soukromé zdravotní pojišťovny nepřipustíme

Toho také nečekaně před vlastními lidmi zkritizoval za to, že na jednání koalice nepřisoudil, jako šéf křesťanskodemokratické strany, absolutní prioritu zákonu o vyrovnání s církvemi, ale zdravotnickým normám. "S tímto by měl pan premiér přestat, aby nám říkal, co je naše priorita. Tento zákon je jedna z priorit a podpoříme ho," řekl k tomu Čunek.

Na změny ve zdravotnických tezích vlády podle něj byl čas „tehdy", nyní vláda jen „plní, co slíbila".

„Vláda, které jste součástí, je úspěšná. Plní své programové prohlášení víc než vlády předešlé a plní i program KDU-ČSL víc než v jiném uskupení. Přišel jsem se zeptat, jestli je pro vás prohlášení zákonem jako pro mě. Odpověď neočekávám dnes, ale při jednotném hlasování ve sněmovně," řekl Topolánek.

KDU-ČSL má být podle něj proč být ve vládě spokojená, míní premiér, který konkrétně lidovcům srovnal některé body jejich vlastního programu s programem vlády. A vyzval lidovce, aby si znovu přečetli vlastní program.

„Je to málo? Čekali jste v patové situaci po volbách snad víc? Nevím, jestli se najde někdy předseda vlády, který by s vámi jednal tak korektně a slušně," pochválil i sebe. 

Topolánek nakonec lidovce jasně vyzval, aby pokud dnes nejsou spokojení v koalici, z ní raději vystoupili.

„Je lepší vypovědět smlouvu než postupná paralýza spolupráce nebo urážet partnery nekorektními požadavky," řekl. „Z vlády, která se rozhodla být reformní, demokratická, se nedá ustoupit," dodal premiér. 

Macek: Nenecháme si od premiéra diktovat

Topolánkův projev vyvolal na sjezdu rozporuplné reakce. Nejostřeji se vyjádřil místopřeseda David Macek, podle nějž byly některé pasáže projevu podpásovými útoky. "Suverénní strana si nenechá diktovat, co má být její prioritou," řekl Macek.

Smířlivější byl europoslanec Jan Březina. „Nevybočilo to z přátelského koaličního pošťuchování. Může být nespokojený s tím, že se někteří z nás individuálně snaží prosadit něco jiného než koalice," vysvětlil Březina.

Spokojen s premiérovým vystoupením byl poslanec Pavel Severa. „Byl to férový projev, popsal věci na rovinu tak, jak jsou. Nehrál si se slovíčky, nic nepřibarvil," pochvaloval si Severa.

Rozhodnou o zdravotnictví

Lidovci pokračují dnes na svém programovém sjezdu volbami kandidátů do Evropského parlamentu a krajských lídrů. Budou také rozhodovat o navržených usneseních. Ta, která se týkají zdravotnických reforem, mohou být pro vládu klíčová.

Poslanci Michaela Šojdrová a Ludvík Hovorka totiž navrhují, aby lidovci v koalici prosadili zastavení transformace a privatizace zdravotních pojišťoven a také zrušení regulačních poplatků pro kojence a důchodce v nemocnici.

Ráno mnozí delegáti absolvovali mši v pardubických kostelích, pak je v předsálí čekala kampaň europoslance Jana Březiny.

Ten nechal vyvěsit nejen své podobizny v nadživotní velikosti, ale rozdával olomoucké tvarůžky, pardubický perník i štramberské uši, aby připomněl, že se v Bruselu bije za zapsání těchto výrobků mezi chráněné značky.

Lídrem evropské kandidátky lidovců se ale nakonec stane europoslankyně Zuzana Roithová, která Březinu u delegátů v boji o pořadí na nabídce pro voliče porazila poměrem hlasů 198 ku 120.

 

Právě se děje

Další zprávy