Pokusili se odvolat Čunka. Pro bylo jen pět lidovců

Martina Macková, Jakub Antoš
19. 4. 2008 15:56
Předsedu ostře kritizoval Kalousek. Sledujeme online
Předseda Jiří Čunek na začátku sjezdu KDU-ČSL.
Předseda Jiří Čunek na začátku sjezdu KDU-ČSL. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Pardubice - Víkendový lidovecký sjezd v Pardubicích má být pouze programový. Přesto se jeden z delegátů pokusil prosadit, aby si KDU-ČSL dnes zvolila nového předsedu. "Chci, aby se tady volil předseda a aby se o tom hlasovalo," řekl delegát. Sjezd sledujeme online.

O jeho návrhu se pár minut poté hlasovalo. Pro volbu nového vedení včetně předsedy Jiřího Čunka zvedlo ruku jen pět z celkových tří set delegátů sjezdu.

"Mě to potěšilo. Ukázalo to, že jsme demokratická strana," řekl Aktuálně.cz Čunek. "Sám jsem zvažoval, že nabídnu rezignaci, ale kolegové mě přesvědčili, že sjezd je přece jen nevolební a delegáti by mohli být zmateni mým návrhem," dodal.

Kritice se však Čunek nevyhnul. Podle bývalého šéfa lidovců a nynějšího ministra financí Miroslava Kalouska Čunek nahrazuje chybějící vizi hledáním vnitřního nepřítele, který však neexistuje. Další z Čunkových kritiků, šéf lidoveckých senátorů Adolf Jílek soudí, že Čunek si představuje jednotu jako stav, kdy všichni myslí a kývají stejně - a s tím on nesouhlasí.

"Pan předseda zvolil jako nástroj starou politickou zásadu: Nemáš-li vizi, musíš mít vnitřního nepřítele. A když ho nemáš, tak si ho musíš vymyslet," řekl novinářům Kalousek.

Proč nás lidé nemají rádi, ptají se lidovci

Sjezd se tak vrátil k původnímu plánu, podle něhož mají diskutovat především o nadcházejících krajských a senátních volbách, dlouhodobém programu a směřování strany.

Diskusi o směřování strany začal šéf lidovců Jiří Čunek. Zhodnotil uplynulých 11 let od poslední programové konference v roce 1997. Bilancoval i několikeré volby do Poslanecké sněmovny.

"Dnes se ptáme, proč nás lidé nevidí tak, jak bychom si přáli. Důvod vidím v tom, že jsme se často jako křesťanští demokraté nechovali," kritizoval Čunek své stranické kolegy.

"Myslím, že všeobecná nespokojenost, která ve straně vládne, má dvě hlavní příčiny. Tou první je obraz naší stany a politiky ve veřejnosti a druhou naše nejednota. Obě příčiny spolu úzce souvisí. Jedna vyvolává a prohlubuje druhou," hodnotí předseda. "Moje kauza určitě stranu nesjednocovala. Trvám na tom, že nebyla a není prvotní ani hlavní příčinou jejího rozdělení a naší současné nejednoty."

Čunek: Upřímně se omlouvám za svou kauzu

Za klíčové okamžiky, které zapříčinily pokles voličské podpory KDU-ČSL, považuje lidovecký vicepremiér spory o lídra někdejší 4Koalice, postoj lidovců ke kauze bytu Stanislava Grosse a snahy Miroslava Kalouska o vládní spolupráci lidovců a sociálních demokratů s tichou podporou KSČM po volbách v roce 2006.

Více jak dvacet minut se Jiří Čunek věnoval své kauze a opakovanému vládnímu angažmá. „Je pravda, že jsem se zpočátku bránil poněkud ledabyle. Škody, které strana kauzou utrpěla, nepadají jen na mojí hlavu," řekl před delegáty.

Po Čunkově vystoupení budou následovat proslovy dalších představitelů KDU-ČSL. Zbytek programu sjezdu vyplňily zdravice lídrů dalších politických stran - ODS, ČSSD a SZ. Na sjezd zavítal také prezident Václav Klaus.

Klaus: Děkuji za zvolení na Hrad

Klaus přijel lidovcům poděkovat za to, že mu jejich hlasy pomohly v prezidentské volbě. Lidovcům opět zopakoval, že křesťanské hodnoty jsou mu blízké.

"Jsem rád, že tato slova našla u vás pozitivní odezvu a vy jste mi mnozí dali svůj hlas. Chci vám poděkovat a dát slib, že pokud mi to moje ústavní pravomoci nebo neformální vliv dovolí, budu postupovat právě v tomto duchu a směru," slíbil delegátům prezident.

Klaus lidovce také pochválil za směr jejich politiky i za podporu reforem v koalici. "Mám pocit, že je politických sil, které o tyto křesťanské hodnoty usilují, je stále méně u nás i ve světě," řekl například a pokračoval.

"Vím, jak složité je to v koalici, jednotlivé složky mají různé priority. Volby končí těsnými výsledky a vlády nemají dostatečnou většinu v parlamentu ani sílu k uskutečnování předvolebních záměrů. A to vyvolává napětí i uvnitř jednotlivých stran.

Prezident na sjezdu vtipkoval

"Cením si toho, že vláda jejíž jste součástí, se rozhodla pro reformy. Určitě o nich budete mluvit," řekl sjezdu prezident, který vystoupil hned jako druhý host sjezdu po předsedovi ČSSD. Na úvod si neodpustil žert na adresu Jiřího Čunka.

"Mohl bych přijet dřív, ale my jsme se schválně loudali po cestě, abychom vás nepřekvapili v nějaké nevhodné chvíli, pane předsedo," rozesmál lidovecký sál, který ho přivítal uctivě vestoje a velkých potleskem.

Za sociální demokracii přijel lidovce pozdravit šéf ČSSD Jiří Paroubek, šéfa zelených, který je na zahraniční cestě v USA, pak zastupovala místopředsedkyně strany a exministryně školství Dana Kuchtová.

Paroubek hledal cestu ke KDU-ČSL

Kuchtová hovořila především o společných bodech obou stranických programů - trvale udržitelném rozvoj, podpoře venkova a školství. Ocenila koaliční spolupráci lidovců a zelených.

„Stejně důležitá je pro nás i spolupráce na komunální úrovni. A já věřím, že na tuto úspěšnou spolupráci naváže spolupráce při krajských a senátních volbách a následná spolupráce v krajských zastupitelstvech." Myslím si, že když jsme schopni spolu komunikovat a spolupracovat, jsme schopni se lépe fungovat mezi velkými stranami.

Šéf socialistů Paroubek si také připravoval půdu pro budoucí spolupráci. Připomněl, že v jeho straně nedávno vznikla křesťanská platforma.

"Myslím, že bude mít silný vliv na politiku sociální demokracie a také podporu předsedy sociální demokracie. To vše se nemůže neprojevit v jedné věci: obsahové programové blízkosti při řešení ekonomických i sociálních otázek," řekl.

"Ve vašem projektu 2020 je tak celá řada tezí, které by stejně tak mohl podepsat i sociální damokrat," pokračoval v námluvách Paroubek.

Události víkendového sjezdu KDU-ČSL sledujeme online

 

Právě se děje

Další zprávy