Sázka na Čunka lidovcům nevyšla. Straně nepomohl

Martina Macková
18. 4. 2008 12:15
Nové vedení za rok a půl víc voličů nepřineslo
Foto: Ondřej Besperát

Analýza - Z jedenácti procent jsou lidovci zpátky na začátku. Potenciální volební zisky KDU-ČSL se během roku a půl vrátily na úroveň před zvolením Jiřího Čunka do čela strany.

Naděje z prosince 2006, že nový lídr přinese do strany čerstvý vítr a osloví více voličů, se tak nenaplnily.

Připomeňte si:
Jak Jiří Čunek ovládl lidovou stranu
Dokument: Přečtěte si volební projev Jiřího Čunka

Čunek tak straně se sloganem "klidná síla" klid nezajistí. Průzkumy totiž ukazují, že lidovci nemají jistý zisk mandátů v podzimních krajských a senátních volbách. Strana musí nabídnout voličům nové téma, aby překryla ztráty spojené s aférou svého předsedy.

O tom, co nabídnou voličům, budou lidovci už v sobotu mluvit na svém sjezdu v Pardubicích.

Čtěte také:
Lidovci: Čunka si necháme. Ještě minimálně rok
Lidovci budou mít na sjezdu Ďáblovu bibli

Stagnace lidovců pokračuje

Odhad vývoje volebních zisků KDU-ČSL od září 2006 do března 2008, který prováděla CVVM, ukazuje, že před zvolením Jiřího Čunka do čela strany by lidovci získali každý měsíc při potenciálních volbách 6 až 8 procent hlasů.

Poté, co si strana v prosinci 2006 vybrala nového lídra a vedení, se její zisky jednorázově vyšplhaly na rekordních 11 procent.

"S jeho zvolením byla krátkodobě spojena velká očekávání a naděje ve straně i u veřejnosti, ty záhy vyprchaly," hodnotí dnes politolog Pavel Šaradín z olomoucké Univerzity Palackého.

Spokojený. Jiří Čunek před návštěvou prezidenta.
Spokojený. Jiří Čunek před návštěvou prezidenta. | Foto: Ondřej Besperát

Lidovci ale překvapivě netratili nijak významně ani poté, co propukla naplno aféra s údajným úplatkem, ze kterého exstarostu Vsetína obvinila jeho bývalá sekretářka.

Lidovci měli celý rok 2007 jistotu, že by překročili pětiprocentní hranici a získali od 5,5 do 9,5 procent hlasů. Vysokou podporu měli především v prvním půlroce, k hranici volitelnosti klesla strana až loni v listopadu (5,5%) a prosinci (6,5%).

Jak obstát ve volbách?

V prvních třech měsících letošního roku by ve volbách lidovci získali od 7 do 8,5 procent. Tedy asi stejně jako před nástupem Čunka do čela strany.

"Jiří Čunek nakonec nedokázal stranu stmelit a sjednotit a ukázal se jako slabý lídr. Strana se zapsala do povědomí voličů jako ta, která řeší předsedu a nedokáže nic jiného vymyslet," míní Šaradín.

Program lidovců je podle něj nyní silně překrytý kauzami jejich předsedy a bojem za jeho očištění. "U krajských voleb by bylo dobré, kdyby je vedení nechalo na regionálních osobnostech a do kampaně příliš nezasahovalo. Značka by mohla zvýšit svoji hodnotu," míní Šaradín.

Podle něj by lidovci nyní měli nastolit do voleb nějaké "supertéma" nebo vsadit na někdejší program. "Pomoci jim může i marketingově dobře zvládnutá kampaň. Musí ale prodávat produkt, který je dobře prodejný, například se vrátit k tématům s důrazem na venkov," dodal politolog.

Do voleb v roce 2010 zbývají dva roky. Vydrží Jiří Čunek i celá vláda ve svých křeslech?
Do voleb v roce 2010 zbývají dva roky. Vydrží Jiří Čunek i celá vláda ve svých křeslech? | Foto: Ondřej Besperát

Ztráta důvěry? Ne zcela

Čunek se sice kvůli dlouhotrvající kauze stal z úspěšného a populárního starosty synonymem kontroverzního politika, o důvěryhodnost ho ale ani velké problémy zcela nepřipravily. Průzkum CVVM, který sleduje důvěryhodnost politiků, ukazuje podobný vývoj jako u výsledků strany.

Jiří Čunek si celý loňský rok držel důvěryhodnost kolem 23 procent. Krátce po svém zvolení byl s 44 procenty dokonce na čelných místech žebříčku.

Letos v lednu sice důvěra veřejnosti v něj výrazně poklesla - až na 14 procent. To ale není stále tak špatné číslo. Stejného výsledku totiž dosáhli i "zelený" ministr Ondřej Liška, šéfové poslanců ODS Petr Tluchoř nebo ČSSD Michal Hašek.

 

Právě se děje

Další zprávy