Čunek chce jednat s Klausem. Vláda ať pracuje dál, řekl

Michal Žák Michal Žák
25. 3. 2009 10:56
Jsme jedinou koaliční stranou, která dostála svým závazkům, nechal se slyšet lidovecký předseda
Jiří Čunek
Jiří Čunek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Svržení vlády je ze strany politiků, a především Jiřího Paroubka, krokem velké nezodpovědnosti, tvrdí předsednictvo KDU-ČSL.

"Ve chvíli, kdy už velmi silně vnímáme ekonomickou krizi, je potřeba, aby se síly spojily," prohlásil šéf partaje Jiří Čunek. "Včera jsme udělali pravý opak."

Dodal, že vyslovení nedůvěry bude mít za důsledek pouze větší dopad recese na občany. Znovu zopakoval, že lidovci byli jedinou koaliční stranou, která dostála svým závazkům.

Vláda totiž padla díky čtyřem hlasům nespokojených poslanců, kteří se do sněmovny dostali na kandidátkách ODS a Strany zelených.

Chci se sejít s Klausem. Potřebuju vědět, co dál

Nejdůležitější podle něj nyní je, aby kabinet Mirka Topolánka vrhl všechny síly právě na řešení špatné ekonomické situace. "Vláda ať dál plní své úkoly. Teď je velká zodpovědnost také na panu prezidentovi."

Zdůraznil tak skutečnost, že nyní má všechny trumfy v rukou právě Václav Klaus. On totiž rozhodne, kdo se pokusí sestavit novou vládu.

Topolánek doufá, že další pokus spočine na jeho bedrech. Opozice i politologové se ovšem shodují na tom, že prezident zřejmě vybere někoho jiného. Hrad zatím mlčí, čeká na premiérovu demisi.

"Preferejume variantu, která se opírá zákon a Ústavu," naznačil Čunek postoj lidovců. "Chci se s panem prezidentem spojit, aby mě přijal a abychom o tom hovořili, abych znal představu pana prezidenta, jak rychle a jak vůbec to bude řešit," doplnil.

"Kroky, které podnikne, jistě podnikne rychle."

 

Právě se děje

Další zprávy