ČSSD tvrdí: nad Altnerem máme z 90 procent vyhráno

jaa
18. 5. 2007 15:16
Soud zamítl Altnerovo odvolání
Foto: Ondřej Besperát

Praha - ČSSD na dnešní tiskové konferenci oznámila, že vyhrála klíčový soudní spor s advokátem Zdeňkem Altnerem. Městský soud v Praze totiž zamítl Altnerovo odvolání ve věci vyplacení honoráře 72 milionů korun za sjednání kupní smlouvy na prodej pozemku v areálu Lidového domu společnosti BH Centrum.

"Soudní řízení bylo tímto rozhodnutím pravomocně skončeno," řekl na dnešní tiskové konferenci Paroubek.

Soud zamítl podle Paroubka žalobu proto, že Altner nezaplatil soudní poplatek ve výši jednoho milionu korun. Předseda soudí, že tím advokát prokázal, že sám svůj nárok považuje za vykonstruovaný a neobhajitelný. ČSSD to považuje za další argument pro zamítnutí advokátova návrhu na konkurz sociální demokracie, protože mu odmítá zaplatit jeho honoráře.

Vymáhaná částka v uvedené kauze je součástí Altnerových pohledávek vůči sociální demokracii, které podle advokáta vyplývají z mandátní smlouvy, na základě které stranu zastupoval v jejím sporu o Lidový dům. Altner donedávna tvrdil, že mu ČSSD za to, že jí před sedmi lety pomohl vysoudit Lidový dům, dluží honorář, který se kvůli úrokům a sankcím vyšplhal na téměř 20 miliard korun.

Sociální demokraté naopak tvrdí, že už Altnerovi 50,4 milionu korun zaplatili či složili do notářské úschovy, kde si je mohl kdykoli
vyzvednout. To je advokátův honorář, který uznali. Dalších sporných 93 milionů korun složili do notářské úschovy a byli připraveni jednat o mimosoudním vyrovnání.

Dnes Paroubek řekl, že ČSSD si tuto nabídku musí "velmi dobře rozmyslet", protože si ve sporu s Altnerem stojí velmi dobře. Zbývá už jen návrh na konkurz a soudní řízení o 18 milionů korun a také v něm má ČSSD "velmi silnou pozici", zdůraznil.

Altner neplacením soudních poplatků podle Paroubka uměle natahoval soudní spory s ČSSD. Prý to bylo "jakoby na politickou objednávku".
"Celá věc byla vykonstruovaná. Jejím skutečným cílem bylo zneužít soudy a média před stranickým sjezdem ČSSD v březnu letošního roku," řekl novinářům předseda strany Jiří Paroubek.

Aktuálně.cz se pokoušelo získat k věci stanovisko Zdeňka Altnera. Ten je ovšem podle jeho sekretářky mimo Prahu, kde působí, a mobilní telefon nemá.

 

Právě se děje

Další zprávy