ČSSD navrhuje nová jednání o církevních restitucích

ČTK ČTK, Jakub Novák
8. 9. 2012 17:00
Uvedl to předseda strany Přemysl Sobotka
Bohuslav Sobotka (ČSSD)
Bohuslav Sobotka (ČSSD) | Foto: Ludvík Hradilek

Sezimovo Ústí (Táborsko) - Na předvolebním shromáždění na Kozím hrádku u Sezimova Ústí potvrdil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nabídku k jednání o rozpuštění Poslanecké sněmovny.

Vypsání nových voleb by přitom mohlo proběhnout společně s volbou prezidenta.

Šéf poslanců TOP 09-STAN Petr Gazdík to v České televizi označil za "zbožné přání ČSSD", podle Pavla Drobila zase "rozpuštění sněmovny není řešení".

Sociální demokracie se kromě toho pokusí zabránit projednání zákona o církevních restitucích tak, aby nemohl začít platit od začátku příštího roku a vláda ho musela předložit znovu.

Podle Sobotky by bylo ideální návrh na vyrovnání s církevmi zamítnout a zahájit nová jednání mezi státem a církvemi.

Nová jednání s církvemi?

"Někteří církevní představitelé už naznačují ochotu k jednání," řekl bez dalších podrobností Sobotka.

Před několika dny navíc Lubomír Zaorálek před novináři řekl, že ČSSD se církevním restitucím jako takovým nebrání - je prý ochotná jednat se zástupci církví.

Podle Zaorálka vadí sociální demokracii zejména to, že se z církví mohou stát obchodní společnosti, obchodující s restituovaným majetkem, nebo hranice února 1948.

Sněmovna odložila projednávání zákona o majetkovém narovnání s církvemi na příští schůzi ve středu na popud vládních ODS a LIDEM.

Předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml potom ČTK řekl, že si dokáže představit, že by stát znovu oslovil církve, aby sdělily, jaký model majetkového narovnání považují za průchodnější.

 

Právě se děje

Další zprávy