Chci být předsedkyní ODS, oznámila Miroslava Němcová

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 10. 2013 23:04
Vedení ODS dá funkce k dispozici příští rok v lednu, kdy se uskuteční kongres.
Miroslava Němcová po grémiu ODS. Podpořilo ji v cestě za premiérským postem.
Miroslava Němcová po grémiu ODS. Podpořilo ji v cestě za premiérským postem. | Foto: Reuters

Praha - Místopředsedové ODS a členové výkonné rady strany oznámili, že kvůli těžké volební porážce rezignují na své funkce.

Učiní tak k datu konání kongresu strany, tedy příští rok v lednu. Důvodem odkladu je mimo jiné povolební vyjednávání, oznámil po jednání předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera.

Dosavadní místopředsedkyně Miroslava Němcová a volební superlídryně oznámila, že se bude ucházet o post předsedkyně partaje. "Na žádnou jinou pozici kandidovat nebudu," řekla novinářům.

O tom, koho by si ve vedení strany přála, nechtěla Němcová mluvit. Podle ní by delegáti měli zvolit takové vedení, které posílí vliv ODS a připraví stranu na příští rok, v kterém se uskuteční evropské, komunální a senátní volby.

Volební propadák

Občanští demokraté by si na kongresu 17. nebo 25. ledna 2014 měli zvolit nového předsedu. Post je neobsazený od letní rezignace expremiéra Petra Nečase. Místopředseda ODS Martin Kuba jako úřadující šéf strany se do Sněmovny nedostal.

Původně členové vedení mluvili spíše o termínech konání kongresu v době od konce listopadu do poloviny prosince. Podle Kuby ale nakonec získaly většinovou podporu až lednové termíny. "Umožní nám to diskutovat. Volba nového vedení je rozhodnutím na dva roky a chceme, aby strana měla čas si tyto věci probrat," řekl novinářům.

Podle Němcové hrálo roli také to, že na konci listopadu by se měla poprvé sejít nová Sněmovna. Poslanci pak zřejmě budou mít v prosinci dost práce.

Širší vedení ODS se shodlo na tom, že strana zůstane v opozici. Podle Němcové se vůbec neřešilo, kdo by mohl být v případném vyjednávacím týmu pro jednání o povolebním uspořádání. Poslanecký klub by se podle Němcové mohl sejít poprvé ve čtvrtek.

Občanští demokraté, dříve nejsilnější vládní strana, skončili ve volbách až pátí a pravděpodobně v opozici. Místo 53 poslanců z roku 2010 jich nyní budou mít jen 16.

 

Právě se děje

Další zprávy