Chalupa přiznal medvídka Pú, Jankovský kožich manželce

Domácí ČTK Domácí, ČTK
28. 6. 2011 15:50
Zatím nejobsáhlejší majetkové přiznání za loňský rok dodal do sněmovny ministr Tomáš Chalupa
Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí.
Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Medvídek Pú, cukrová homole, perníková figurka či deštník. I to uvedl jako dary ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), který do sněmovny dodal zatím nejobsáhlejší soupis majetkového přiznání za loňský rok.

Chalupa uvedl, že věci dostal na různých akcích, většinou zůstaly v majetku Prahy 6, případně byly použity jako odměny při dětských akcích.

Poslanci mají povinnost doručit sněmovně přiznání do konce června.

Z přiznání vyplývá, že řada politiků splácí úvěry, hlavně na bydlení. Podle dosud dostupných přiznání patří k největším dlužníkům Pavel Staněk (ODS), který splácí úvěry za více než sedm milionů korun.

Poměrně značně loni zbohatl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). Na dividendách z rodinné firmy Phar Service získal 11,9 milionu korun a dalších devět milionů vykázal jako doplatek za podíl ve společnosti Primosa. Jankovský si koupil za 370 tisíc korun ojetý terénní automobil, manželce daroval kožich za 130 tisíc a synovi hodiny za 80 tisíc.

Chalupa získal stotisícové částky z působení na radnici Prahy 6 a z městských firem. Podobně na tom je David Vodrážka z Prahy 13, který si takto přišel celkem na zhruba 2,3 milionu korun.

Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl v přiznání jako dar hodinky v hodnotě 25 tisíc korun. Dostal je od Aera Vodochody.

S více než sedmimilionovým dluhem Staněk zůstal za exposlancem ODS Danielem Petruškou, který předloni dlužil asi 12 milionů korun. Staněk měl dvě hypotéky za 3,9 milionu a 3,1 milionu korun a leasing za 320 tisíc korun. Navíc si pořídil za 640 tisíc automobil.

Vidím dluží Vidímovi, Farský Farské

Dluh 5,6 milionu korun měl podle přiznání předseda poslanců ODS Zdeněk Stanjura, 4,1 milionu Tomáš Úlehla a 3,5 milionu Jiří Papež (oba ODS).

Poslanec ODS Jan Vidím dlužil 4,44 milionu korun Jiřímu Vidímovi. Půjčky v rodině nejsou výjimečné, ve výši 1,5 milionu korun ji uvedl také Jan Farský (TOP 09 a Starostové) od Jiřiny Farské. Květa Matušovská (KSČM) zase dostala darem od rodičů dům.

Mezi poslance, kteří dosud přiznání podle dnešních údajů ze sněmovního internetového registru nedodali, patří předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík a Kristýna Kočí, kterou ze svých řad vyloučily VV.

 

Právě se děje

Další zprávy