Čeští europoslanci jednali s korunním princem Libye

Tereza Šídlová
20. 4. 2011 22:45
Česká vláda vyčkává s uznáním libyjské opozice. Princ El Senussi žije dvacet let v exilu
Jan Zahradil vede "euroskeptickou" frakci v Evropském parlamentu.
Jan Zahradil vede "euroskeptickou" frakci v Evropském parlamentu. | Foto: Jan Langer

Praha - Exilový korunní princ Libye Mohammed El Senussi, jehož rodinu před čtyřiceti lety svrhl Muammar Kaddáfí, v Bruselu žádal, aby skončil zdrženlivý přístup evropských zemí k situaci v Libyi.

S představitelem Kaddáfího exilové opozice na půdě Evropského parlamentu jednali i Češi. Do unijní metropole totiž princ přijel ze svého britského exilu na pozvání konzervativní europoslanecké frakce, které od března šéfuje Jan Zahradil (ODS).

"Korunní princ Mohammed El Senussi má dispozice k tomu, aby se v přechodné době, pokud dojde ke svržení Muammara Kaddáfího, v zemi angažoval," řekl po jednání Zahradil.

S uznáním opozice Česko vyčkává

Podle jeho slov libyjský princ mluvil o tom, že chápe zdrženlivý postoj evropských zemí k vojenskému řešení v Libyi vzhledem k předchozím zkušenostem spojenců z Iráku a Afghánistánu. Nicméně prý zdůraznil, že Libye je v těsné blízkosti Evropy, a proto by podle něj měl přestat "dvojaký postoj" Západu.

"Odchod Kaddáfího by urychlilo, kdyby se víc národů zapojilo do odstraňování jednoho z nejhrozivějších tyranů světa," uvedl libyjský princ s tím, že Kaddáfího je potřeba "zmáčknout" ještě víc ekonomickými sankcemi i vojensky.

Zahradil připustil, že princova výzva patří i české vládě.

Premiér Petr Nečas i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se od začátku staví ke konfliktu v Libyi rezervovaně. Na unijní půdě se teď diskutuje o uznání libyjské opozice. Zatím tak ale učinily pouze Francie a Itálie.

Ministr Schwarzenberg k válce v Libyi zaujímá rezervovaný přístup
Ministr Schwarzenberg k válce v Libyi zaujímá rezervovaný přístup | Foto: Reuters

"My zajisté nebudeme první. Já jsem konzervativní člověk i v těchto věcech. Kdokoli neovládá celou zemi, tak ho nemůžeme uznat jako novou legitimní vládu," uvedl po jednání v Lucemburku minulý týden ministr.

Na pozvání Britů

El Senussi žije více než dvacet let v Británii a podporuje svržení Kaddáfího. Libyjské povstalce z evropské sedmadvacítky nejvíc jistí Francie, Británie a Itálie.

Právě na pozvání jednoho z britských europoslanců do Bruselu libyjský princ přijel.

Setkal se s ním i europoslanec ČSSD a zároveň místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček.

"Korunní princ vyjádřil své přesvědčení, že obyvatelé Libye jsou zcela jednotní ve svém odhodlání svrhnout Kaddáfího režim," řekl Rouček.

Mohammedu El Senussimu je 48 let a je synem bývalého korunního prince Libye Hassana El Senussiho. V roce 1969 uskutečnil plukovník Kaddáfí státní převrat, královská rodina byla svržena a její členové drženi v mnoho let trvajícím domácím vězení.

Jejich majetek byl na přímý Kaddáfího rozkaz zničen. Až v roce 1988 umožnil Kaddáfí bývalé královské rodině odejít do britského exilu.

 

Právě se děje

Další zprávy