Bursík má soupeře na sjezd. Na souboj ho vyzve Kuchtová

Kateřina Eliášová
23. 7. 2008 11:19
Volebním programem je kritika Bursíka
Pryč s Bursíkem, hlásá Kuchtová.
Pryč s Bursíkem, hlásá Kuchtová. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová oznámila, že bude na předsednictvem svolaném sjezdu  kandidovat na post v čele strany.

Na počátku září se tak postaví do souboje s Martinem Bursíkem.

Ihned poté, co bývalá ministryně školství své rozhodnutí oznámila, podpořil ji člen předsednictva Strany zelených Martin Tichý a zahraniční expert strany Jiří Čáslavka.

Kuchtová je lídrem vnitrostranické opozice vůči Bursíkovi. Proti předsedovi se postavila ve chvíli, kdy musela opustit post ministryně školství.

Kuchtová: Zelení jdou jinam

Kuchtová dnes v souvislosti se svou kandidaturou řekla, že Strana zelených v tuto chvíli nedrží koncept, který si stanovila. Odklání se podle ní od středové politiky.

Místopředsedkyně Dana Kuchtová oznámila kandidaturu na post předsedy Strany zelených.
Místopředsedkyně Dana Kuchtová oznámila kandidaturu na post předsedy Strany zelených. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Uvedla také, že strana neplní podmínky, které stanovil poslední sjezd. Jako příklad uvedla radar nebo souhlas zelených poslanců se zavedením poplatků u lékaře.

Vyvrátila také, že by stranu v případě svého zvolení odvedla do opozice.

"Koalice je možná i s ODS i ČSSD a samozřejmě s lidovci. Moje setkání s Jiřím Paroubkem bylo seznamovací a nebylo politické, nepřipravuji žádnou koalici s ČSSD," uvedla Kuchtová.

Tým Kuchtové nebude

Kuchtová také Bursíka kritizovala za to, že chce na sjezdu představit svůj tým lidí, které by rád viděl v předsednictvu. Podle ní není demokratické, že takový tým vybral. Ona sama svůj tým představit nehodlá.

Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová.
Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Musíme nechat na sjezdu, koho do předsednictva zvolí. Pokud tam bude někdo, kdo mě podporuje, budu ráda. Ale umím komunikovat i s lidmi, kteří mají jiný názor než já," uvedla.

Kuchtová je u zelených lídrem vnitrostranické opozice, která Bursíka kritizuje - zejména za to, jak komunikuje uvnitř strany a také za některé postoje, které zastává ve vládě - především v otázce americké radarové základny v Brdech.

 

Právě se děje

Další zprávy