Brazilský prezident pozval Česko do fotbalového finále

gaz
12. 4. 2008 21:05
Lula da Silva přijel na státní návštěvu ČR
Foto: Reuters

Praha - Českou republiku v sobotu na pozvání prezidenta Václava Klause navštívil jeho brazilský protějšek Luiz Inácio Lula da Silva s vládní delegací.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg při té příležitosti na Pražském hradě podepsal s brazilským šéfem diplomacie Celsem Amorimem rámcovou dohodu o ekonomické a hospodářské spolupráci, která je novou verzí starší smlouvy z roku 1994.

"Jsem poměrně zkušený politik, ale myslím si, že jsem ještě nikdy během prezidentské návštěvy nemluvil o takových detailech jako dnes s prezidentem Lulou," řekl novinářům Václav Klaus.

"Považuji tuto návštěvu za mimořádně úspěšnou a produktivní," dodal český prezident.

Jiná Brazílie

Přestože je Brazílie dlouhodobě nejdůležitějším obchodním partnerem České republiky v Latinské Americe, je to vůbec poprvé, kdy k nám zavítala její hlava na oficiální státní návštěvu.

Čeští politici již na druhé straně Atlantiku byli. Roku 1996 do Brazílie přijel Václav Havel a o dva roky dříve coby premiér i Václav Klaus.

"Brazílie, kterou pan prezident poznal v roce 1994, byla úplně jiná než dnes," řekl v sobotu na Pražském hradě Lula, který dodal, že by spolu obě země měly udržovat těsnější styky na vládní úrovni.

"Naši ministři spolu musí více komunikovat, stejně jako naši podnikatelé," myslí si brazilský prezident, kterého vedle ministra zahraničí do Prahy doprovodili i ministr pro rozvoj, průmysl a obchod Miguel Jorge a generální sekretář vlády Luiz Dulci.

V minulém roce dosáhla obchodní výměna mezi oběma zeměmi 335 milionů dolarů, podle Luly je zde však potenciál tento objem zvýšit.

Spolu do finále

Brazilský prezident setkání s novináři zakončil žertovně.

"Doufám, že se český fotbalový tým kvalifikuje na mistrovství světa, které se bude v roce 2014 konat v Brazílii," smál se.

"Doufám, že budete mít stejné štěstí jako roku 1962 v Chile. Bylo by skvělé, kdybychom hráli finále mezi Brazílií a Českou republikou," vzpomenul Lula utkání, které před šestačtyřiceti lety Brazilci vyhráli 3:1.

Z Hradu se prezident vydal na prohlídku Strahovského kláštera a kostela Panny Marie Vítězné, kde se vedle Pražského Jezulátka nalézá i kopie sochy brazilské patronky Panny Marie Aparecidské.

 

Právě se děje

Další zprávy