Ani svatbou nebudeš občan, plánuje vnitro cizincům

Martina Macková
21. 5. 2007 23:00
Ministerstvo připravilo zákon, který vyvolává spory

Praha - Ministerstvo vnitra se rozhodlo ztrpčit život cizincům, kteří by chtěli trvale žít v České republice a nepocházejí z žádné ze zemí Evropské unie. 

Úřad vedený ministrem Ivanem Langerem z ODS navrhl změnit cizinecký zákon tak, aby cizinci mimo EU nedostali například trvalý pobyt a třeba i sociální dávky ihned, když zde uzavřou manželství s Češkami či Čechy. 

Dnes získávají tito lidé nárok na pobyt, ale i třeba sociální dávky ihned.

Stop zneužívání 

Ministerstvo vnitra tvrdí, že chce novými paragrafy zabránit zneužívání dosud benevolentní migrační politiky státu. Tvrdí, že v Česku se ročně uzavřou stovky fingovaných sňatků a do republiky se dostávají cizinci s bohatým trestním rejstříkem.

Proti návrhu však protestují neziskové organizace a například také poslanci za Stranu zelených. Zákon se zřejmě bude ještě měnit.

Zelení budou navrhovat, aby stát k cizincům takto přísný rozhodně nebyl. "Jinak pro něj ruku nezvedneme," řekl Aktuálně.cz místopředseda strany a poslanec Ondřej Liška.

Ihned a navždy, nebo čekat?

Infobox

Jak je to jinde?

  • SRN - rodinný příslušník občana SRN (manžel, rodič nezletilého dítěte) získává nejprve povolení k pobytu, povolení k trvalému pobytu získá za podmínky, že je tři roky držitelem povolení k pobytu a rodinné vazby i nadále trvají.
  • Francie - po sňatku je cizinci vydáno povolení k pobytu na 1 rok, a to za podmínky, že vstoupil legálně na území. Povolení k pobytu je prodlužováno o další rok. Povolení k trvalému pobytu získá cizinec až po dvou letech nepřetržitého pobytu na území Francie a za podmínky, že manželství stále trvá.
  • Švédsko - povolení k trvalému pobytu je uděleno za podmínky, že nejméně po dobu dvou let žil společně v zemi. Pokud tato podmínka není splněna, je nejprve uděleno povolení k pobytu (s platností na 1 nebo 2 roky). Pokud poté rodinná vazba trvá, je uděleno povolení k trvalému pobytu.
  • Velká Británie - povolení k pobytu je vydáno s platností až 2 roky, za podmínky, že vstoupili na území legálně, případně že sňatek nebyl uzavřen až po vydání rozhodnutí k deportaci. O povolení k pobytu na dobu neurčitou je možné žádat po dvouletém pobytu na území, za podmínky, že manželství trvá.
  • Nizozemí - povolení k pobytu je vydáno cizinci s dobou platnosti na 1 rok. Poté může cizinec žádat o vydání povolení k dlouhodobému pobytu až na 5 let. Po pěti letech pobytu je možno žádat o povolení k trvalému pobytu.

Česko uděluje trvalý pobyt cizincům po pěti letech, kdy tady žijí. Pokud se ale stanou manželi či manželkami, mají jej téměř okamžitě. Novela říká, že nový manžel či manželka z jiné než evropské země bude muset vydržet dva roky.

Podle statistik ministerstva žádalo v roce 2004 o trvalý pobyt v Česku přes 62 tisíc lidí z tzv. třetích zemí. Letos jen ke konci března to bylo přes 93 tisíc.

Jsme už v EU a tedy pro mnoho lidí z třetích zemí žádaná země. Změna zákona z dob, kdy to tak nebylo, je nutná, říká ministerstvo a dokládá příklady zneužití: Například manžel z Nigérie žádá o sociální dávky týden po udělení trvalého pobytu, a přitom s manželkou ani společně nežije. Dávky mu musí stát vyplácet i přesto, že tento člověk nikdy do sociálního systému v zemi nepřispíval.

"Takto nepřátelskou migrační politiku není možné dělat," říká však přes uvedené příklady poslanec Liška. "Ministerstvo postihuje v první řadě páry, které nechtějí obcházet zákon. Policie by měla pracovat lépe při odhalování těch, co podvádějí, než takto měnit zákony," uvedl. Podle něj je to v rozporu se zásadami nediskriminace a rovného zacházení.

A neziskové organizace upozorňují na další jiný pohled: například alžírská manželka Francouze pracujícího v Česku nebo ukrajinský manžel Slovenky studující v Česku, budou mít tímto paradoxně vyšší práva než manželé a manželky českých občanů. 

Dvojčata se dvěma otci

Problém ale zdejší administrativa nemá jen s fingovanými sňatky. Pro trvalý pobyt v Česku dnes také stačí, že se cizinec prohlásí za otce českého dítěte. Ministerstvo tvrdí, že stejně jako fingovaných manželů i falešných nových tatínků se už objevilo na tisíc.

Proto si i otcové-cizinci mají podle chystaných paragrafů na pobyt počkat.

Cizinci se hlásí jako otcové dětí v kojeneckých nebo diagnostických ústavech, kde jsou děti, o které nikdo nemá zájem. Někdy se dokonce stává, že česká dvojčata mají hned dva různé otce-cizince. Nebo se přihlásí tak mladý cizinec, který by se otcem musel stát jako třináctiletý, uvedlo ministerstvo. Podle dnešní podoby zákona prý zůstane doživotní právo trvalého pobytu a další výhody i cizinci, který po týdenním trvání manželství podá návrh na rozvod nebo se o "své" dítě nebude starat.

Bez pojistky, bez dávek?

Odpůrci novely ale poukazují na to, že zákon zhorší situaci smíšených manželství. Páry nebudou mít nárok na běžné výhody, které mají jiní Češi.

Podle neziskových organizací, které pracují s azylanty, ztratí tyto páry v prvním roce většinou nárok na dávky státní sociální podpory, jako je přídavek na dítě, sociální příplatek nebo příspěvek na bydlení. Mnoho manželů českých občanů nebude zdravotně pojištěno.

Cizinky ženy v domácnosti budou odkázány jen na komerční zdravotní pojištění, které s nimi ale pojišťovna nemusí uzavřít. Manželé nebudou mít nárok na stavební spoření, nebudou moci nakupovat nemovitosti, mohli by mít problém i se zaměstnáváním.

Gruzínci - jedna z cizineckých komunit v Česku.
Gruzínci - jedna z cizineckých komunit v Česku. | Foto: www.cizinci.cz

Právo žádat

To ale ministerstvo vyvrací. Říká, že partneři z ciziny mají právo pracovat bez povolení, po třech měsících mohou čerpat pomoc v hmotné nouzi. Sociální podporu mohou získat po roce, ale úřady mohou tuto podmínku prominout. Pokud manželka cizince dosáhne na dávky v hmotné nouzi nebo rodičovskou dovolenou a nebo je zaměstnaná, zdravotní pojištění za ni platí stát.

Páry podle něj také budou moci nakupovat nemovitosti, nebude to možné jen pokud by chtěl cizinec například sám bez partnera koupit byt. Stavební spoření si ale manžel-cizinec bude moci založit až po získání trvalého pobytu.

"Budeme o tom debatovat. S ministrem Ivanem Langerem jsme se shodli, že je nutné diskutovat a udělat změny," dodal Liška.

 

Právě se děje

Další zprávy