VIDEO Pučisti i Rath. Seriál Blaník jde do bahna

Kultura Kultura
Aktualizováno 13. 11. 2013 21:49
Podívejte se na pilotní díl seriálu Blaník od Marka Najbrta, Roberta Geislera a Benjamina Tučka.
Foto: Aktuálně.cz

Video - Těsně po propuštění Davida Ratha na svobodu představili Marek Najbrt, Robert Geisler a Benjamin Tuček (Mistři, Protektor, Polski film) pilotní díl internetového seriálu Blaník z prostředí alternativních mocenských center. V něm poodhalují zákulisí sociálnědemokratického pokusu o puč ve straně i hospitalizace prezidenta Miloše Zemana a předznamenávají Rathův návrat z vězení.

„Když je nejhůř, je tu Blaník. Navštivte alternativní mocenské centrum české politiky," zní heslo nového seriálu. Blaník má vlastního lobbistu, který ze své kanceláře ovlivňuje chod světa.

Foto: Aktuálně.cz

I v dalších dílech chce Blaník být "vždycky o krok napřed" a aktuálně reagovat na dění v politice a občas něco z tohoto dění i předpovědět.

„Z pozice filmové profese se reflexe české politiky přímo nabízí. Uvědomili jsme si, že fenomén lobbistů, kteří skryti mimo pozornost médií ovládají naši společnost, je pro nás tou pravou cestou," říká režisér Marek Najbrt.

Podívejte se na pilotní díl seriálu Blaník:

BLANÍK - 1. díl Sněhuláci
BLANÍK - 1. díl Sněhuláci

Filmaře pro aktualistický internetový seriál nepřímo inspiroval případ pražského lobbisty Romana Janouška a jeho „alternativního magistrátu". Hlavní hrdina seriálu Blaník je člověk typu Miroslava Šloufa, který ze zákulisí řídí vše od volby prezidenta až po výsledek fotbalového derby Sparta - Slavia. Nebo to tak alespoň vypadá...

V hlavní roli šéfa Kanceláře Blaník se na bahnitou půdu reflexe současné české politiky pouští budoucí filmový představitel Václava Havla Marek Daniel. Vedle něj v Blaníku hrají Halka Třešňáková a Michal Dalecký.

 

Právě se děje

Další zprávy