VIDEO Filmový Noe dokazuje, že bible je fascinující

Kultura Kultura
1. 12. 2013 17:21
Podívejte se na první ukázku z filmu Noe od Darrena Aronofského.
Russell Crowe (Noe).
Russell Crowe (Noe). | Foto: Profimedia.cz

Video - Zatímco Česká televize chystá na Vánoce odvysílat sterilní příběh Ježíše, Darren Aronofsky v Noemovi brzy dokáže, že bible umí být i dnes vzrušující.

Režisér Rekviem za sen a Černé labutě si stanovil nelehký cíl natočit biblický příběh o potopě světa tak, aby byl atraktivní, stále myšlenkově plnohodnotný, ale přitom nevypadal nepatřičně, nebo dokonce rouhačsky. Vystoupil tím z řady tichých adaptací určených primárně věřícím, jichž si jde sotva všimnout.

Official Trailer [HD]
Official Trailer [HD] | Video: youtube.com

Dřív byly přitom biblické velkofilmy v USA velmi lukrativní a všudypřítomné, vzpomeňme na megalomanských Deset přikázání Cecila B. DeMilla, nebo i pouze volně inspirované obrazově revoluční Roucho či jedenáctioscarového Ben Hura. Jenže od padesátých let proteklo Jordánem hodně vody a bible se přesunula z epických pláten na skromné obrazovky.

Aronofsky se s tím pokouší něco udělat a představuje velkolepé záběry, kde Russell Crowe, Jennifer Connelly, Emma Watson a Anthony Hopkins vypadají proti vší té boží destrukci jako mravenci.

Stále však není jasné, jestli bude Bůh jednou z postav filmu, nebo jestli bude jeho přítomnost potlačena z důvodu větší realističnosti. Obojí by byl zajímavý postup.

Zda Darren Aronofsky nesklouzne k biblickému patosu, jak ukázka bohužel trochu naznačuje, a opravdu pojme potopu moderně a životně, se dozvíme 27. března, kdy dorazí do našich kin.

 

Právě se děje

Další zprávy