Goncourtovu cenu získal autor thrillerů Pierre Lemaitre

ČTK ČTK
4. 11. 2013 15:21
Oceněný román Pierra Lemaitra vypráví příběh z první světové války.
Pierre Lemaitre
Pierre Lemaitre | Foto: lepoint.fr

Paříž - Nejvyšší francouzskou literární cenu - Prix Goncourt - obdržel za román Au revoir la-haut (Nashledanou tam nahoře), temný a zároveň vtipný příběh o utrpení z první světové války, spisovatel Pierre Lemaitre.

"Jsem ten nejšťastnější člověk na světě. Je to jedinečný okamžik v kariéře spisovatele, jako zrození nebo šťastné manželství," řekl Lemaitre, když obdržel zprávu o vítězství.

Jeho románová sága má více než 600 stran a samozřejmě velké množství motivů. Lemaitre vypráví příběh ztracené generace v Evropě, která prošla přes hrůzy války i chlad hospodářské krize.

Dvaašedesátiletý Pierre Lemaitre napsal několik thrillerů a detektivek, které byly přeloženy do více než dvou desítek jazyků. Román Nashledanou tam nahoře pro něj znamená změnu ve velkém stylu, i když už za svou prvotinu Travail Soigne (Pečlivá práce) získal cenu za první román na knižním festivalu v Cognacu v roce 2006.

"Pierre Lemaitre zkrátka plně využil možností literárních prostředků z žánrové oblasti thrilleru, které perfektně ovládá, navíc k věčnému souboji dobra a zla nenásilně přidal etický rozměr, živé, neschematické figury a nadčasová témata, která lze zevšeobecnit a přenést i na dnešní dobu. Román Au revoir là-haut má mnohem vyšší ambice, než stát se oddechovou, byť řemeslně dokonale zvládnutou četbou. První ohlasy čtenářů i odborné kritiky tomu plně nasvědčují," napsal server iLiteratura.cz.

V češtině zatím nevyšel jediný titul Pierra Lemaitra.

S Goncourtovou cenou je spojena jen symbolická finanční odměna 10 eur, ovšem autorovi zaručuje obvykle nárůst prodeje jeho knihy až k půlmilionové hranici.

Pierre Lemaitre
Pierre Lemaitre | Video: youtube.com

Ve stejný den jako Goncourt Prix byla ve Francii udělena další významná literární cena Renaudot, kterou získal autor objemného svazku povídek Naissance (Narození) Yann Moix.

Pětačtyřicetiletý Yann Moix, který se zabývá i filmovou režií, zaujal už svou první knihou Jubilations vers le ciel (Jásot k nebi). Za tu dostal v roce 1996 Goncourtovu cenu za první román. Jeho první film Podium z roku 2004, vycházející z jeho stejnojmenného románu, zaznamenal velký komerční úspěch.

 

Právě se děje

Další zprávy