Banksy má tvář. V New Yorku byl prý vyfotografován

ČTK Kultura ČTK, Kultura
9. 10. 2013 21:13
V New Yorku prý poprvé zachytili na kameru slavného umělce Banksyho.
Banksy ve filmu Exit Trough the Gift Shop.
Banksy ve filmu Exit Trough the Gift Shop. | Foto: Aktuálně.cz

New York - V New Yorku prý poprvé zachytili na kameru dosud utajovanou tvář známého britského street artisty Banksyho. Umělec nyní pobývá v tomto městě, kde pořádá takzvanou měsíční "výstavu" - každý den chce na zdech místních domů představit jedno své dílo.

U jednoho z těchto výtvorů byl ale přistižen a natočen na kameru, uvedl britský deník The Daily Mail. Dosud přitom neexistoval žádný snímek Banksyho a neznámá je i jeho pravá identita.

Muž v čepici, který má být Banksym, byl zachycen, když se snažil upravit jeden ze svých výtvorů umístěný v nákladním autě, které se rozbilo.

Pravé jméno umělce, kterému je kolem třiceti let, není známo, prý by mohlo jít o Robina Bankse či Robina Gunninghama. Jediné, co je jisté, je, že pochází z Bristolu. Jeho předchozí fotografie, na kterých mu ale nebylo vidět do obličeje, byly pořízeny v roce 2011 v Santa Monice a v roce 2007 v Londýně. Banksy vždy trval na tom, že svou pravou totožnost nikdy nezveřejní.

Banksy, jehož první graffiti se objevily na zdech v anglickém Bristolu, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Jeho díla, často odstraněná ze zdí, se prodávají v aukcích za statisíce dolarů.

S maskou a s pozměněným hlasem se objevil v dokumentu Banksy: Exit Through the Gift Shop, který byl v roce 2010 nominován na Oscara.

Banksy's Exit Through The Gift Shop - US Trailer:

Banksy's Exit Through The Gift Shop - US Trailer
Banksy's Exit Through The Gift Shop - US Trailer
 

Právě se děje

Další zprávy