Ženská vzpoura, kolaps Facebooku, návrat k uhlí. I to mohou být "šoky" roku 2022

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 12. 2021 10:37
Největší chaos většinou vyvolá to, co nikdo nečeká. Investiční banka Saxo Bank sestavila pro rok 2022 přehled desítky "šokujících" scénářů, které by s finančními trhy zatřásly, pokud by na ně skutečně došlo. Letošní ročník je přesto trochu jiný - svět totiž i kvůli covidu už jen tak něco nepřekvapí. V následujícím přehledu zjistíte, že nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůř.
Vlajka USA-ilustrační foto
Vlajka USA-ilustrační foto | Foto: Reuters

3. Volby v USA přivodí ústavní krizi

Saxo Bank se ve své předpovědi pro příští rok hodně zabývá situací v USA. Koneckonců jde o nejvýznamnější finanční trh světa. Podle černého scénáře si to země namíří k ústavní krizi.

Po prezidentských volbách v roce 2020 nejprve úřadující prezident Donald J. Trump odmítl uznat volební porážku a stěžoval si, že volby byly zfalšované. Toto tvrzení mělo mezi Trumpovými voliči řadu zastánců. "Prezidentova rétorika dokonce 6. ledna 2021 strhla celý dav trumpistů pevně přesvědčených o ukradených volbách k útoku na Capitol Hill, kde celou 'konspiraci' měli zastavit a zabránit tomu, aby byly výsledky voleb oficiálně uznány. Něco takového nemá v historii Spojených států obdoby," komentuje událost Saxo Bank.

V roce 2022 podle ní skončí souboj o některé klíčové posty v Senátu a Sněmovně reprezentantů velice těsně, takže některá ze stran, nebo dokonce obě odmítnou výsledky uznat a nebude možné ustavit nový Kongres, který má poprvé zasednout 3. ledna 2023.

  • Odhadovaný dopad: "Americký prezident Joe Biden vládne pomocí prezidentských výnosů a americká demokracie je na ústupu, když se i sami demokraté vzepřou Nejvyššímu soudu, jehož složení bylo do značné míry ovlivněno Trumpem. Jednání uvíznou na mrtvém bodě a následná ústavní krize se protáhne až do roku 2023," představuje banka další ze scénářů.
 

Právě se děje

Další zprávy