Kdy sundat roušku a jak testovat ve firmách. Průvodce právním bludištěm nařízení

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 3. 2021 6:16
Testování na covid-19 ve firmách jede na plné obrátky. K velkým firmám a státním úřadům nad 50 zaměstnanců se nově musí přidat i malé firmy s deseti a více zaměstnanci. Co lidé musí v práci podstoupit a co naopak mohou odmítnout v souvislosti s testováním, vysvětlují advokáti Tomáš Procházka z kanceláře Eversheds Sutherland a Klára Valentová z kanceláře Vilímková Dudák & Partners.
Zdravotnice vyhodnocuje odebraný vzorek v Plzni.
Zdravotnice vyhodnocuje odebraný vzorek v Plzni. | Foto: ČTK

Na test na veřejná místa nebo raději domů

Proč firmy přetěžují veřejná testovací centra? Slyšel jsem, že přece mají využívat samotesty.

Veřejná prohlášení vládních představitelů bohužel neodpovídají znění opatření ministerstva zdravotnictví. To stanoví, že zaměstnavatelé mají povinnost testování zaměstnanců zajistit, ale nechává jim úplnou volnost, zda použijí samotesty, nebo externí poskytovatele zdravotních služeb včetně veřejných testovacích center. Firma tak externím testováním zaměstnanců své povinnosti neporušuje.

Za externím testováním je často právě obava z nesprávného provádění testů, firmy se bojí, že by zaměstnanci nesprávným prováděním testů ještě víc snížili jejich citlivost a snížil by se záchyt nakažených.

Nepochybně jsou silným motivátorem i náklady. Firma dostane za provedení každého samotestu zaměstnance od státu příspěvek 60 korun. To nepokryje ani nákup samotného antigenního testu, nehledě na související administrativní náklady.

Oproti tomu zdravotnické zařízení dostane za provedení každého testu 350 Kč z veřejného zdravotního pojištění, tedy téměř šestinásobek, zajistí za zaměstnavatele administrativu a dokáže například pozitivně testovaného zaměstnance rovnou objednat na potvrzující PCR test.

Zaměstnavatel tak volí mezi drahým, administrativně náročným a neodborně provedeným samotestováním a profesionálním "full-service" outsourcováním testování odborníkům, které je navíc pro něj zadarmo.

 

Právě se děje

Další zprávy