Toyota, Sony, Fujitsu. Dílnu na inovace zasáhla pandemie, japonský vývoz se propadl

Magdalena Chorá Magdalena Chorá
30. 7. 2020 19:04
Třetí největší ekonomika světa hlásí meziroční propad exportu o 15,4 procenta, je to největší pokles od finanční krize v roce 2009. Lidé méně nakupovali japonská auta i elektroniku. Podle expertů se má situace postupně zlepšit, mimo jiné díky uvolňování opatření. Rizikem ale zůstává vývoj v USA. On-line deník Aktuálně.cz přináší přehled stěžejních odvětví, s nimiž Japonci prorazili ve světě.
Export, cargo, kontajnery, nákladní doprava
Export, cargo, kontajnery, nákladní doprava | Foto: Reuters

Nejistota v USA

  • Pro Japonsko jsou jedním z nejdůležitějších obchodních partnerů Spojené státy a Čína. Zatímco Čína je s velkým náskokem klíčovým dovozním partnerem, Spojené státy Japonci potřebují kvůli vývozu a země s nimi udržuje dlouhodobě výrazný obchodní přebytek.

Právě tento přebytek se ovšem oproti loňsku zmenšil skoro o polovinu na 1,75 bilionu jenů (372 miliard korun). Vývozy do USA klesly skoro o čtvrtinu, a to především kvůli snížené poptávce po automobilech. V porovnání s tím import z USA klesl jen o deset procent. Přebytek obchodní bilance tedy zaznamenal podle hodnoty největší propad od prvního pololetí roku 2011, kdy severovýchod Japonska sužovala zemětřesení a tsunami.

Export do Číny spadl téměř o čtyři procenta hlavně kvůli menším dodávkám chemických materiálů a autodílů. Oproti tomu dovoz se propadl téměř o sedm procent kvůli menší spotřebě oblečení či smartphonů.

  • Navzdory historickým propadům vývozu i obchodní bilance má ale Japonsko podle Křečka ve srovnání s ostatními zeměmi situaci pod kontrolou, a to díky obchodu, který sází na pestrost oborů i obchodních partnerů z různých zemí.

"Japonsko nadále čile obchoduje s Čínou, která se již začíná ekonomicky zotavovat," říká ekonom. Komplikací však podle něj mohou být pro Japonsko Spojené státy, které jsou pandemií silně zasaženy, což může mít vliv na poptávku po japonských výrobcích.

Toho se obává i japonský ekonom Takeši Okuwaki z výzkumného institutu Dai-ichi Life, oslovený agenturou Kjódó. "Ekonomické aktivity v USA jsou opět nejisté kvůli šíření viru a po celém světě je vysoká nezaměstnanost a výpadek příjmů. To vše jsou rizikové faktory, které mohou mít negativní efekt na japonskou ekonomiku," uvedl Okuwaki.

Exporty i importy země vycházejícího slunce přitom klesají už ve třech po sobě jdoucích pololetích. 

 

Právě se děje

Další zprávy