Umění a technologie se snoubí za humny

Jan Kovalík
1. 9. 2011 8:15
V rakouském Linci začal festival Ars Electronica, největší světová umělecko-technologická událost roku
Foto: Ars Electronica 2011 CyberArts

Festival Ars Electronica se po celém světě těší skvělé pověsti, festival je považován za nejdůležitější světovou událost roku na poli digitálního umění. Ačkoliv se špičky technologicko-umělecké branže setkávají každý rok jen padesát kilometrů od českých hranic již od roku 1986, českému publiku je festival téměř nezámý.

Každý ročník festivalu je věnován specifíckému tématu. Letos zní podtitul akce Origin - jak to všechno začalo. Ve spolupráci s CERN (Evropská organizace pro jaderný výzkum) hodlají organizátoři vzdát hold výzkumu základních principů vzniku hmoty, kterému se přes osm tisíc vědců z celého světa věnuje v podzemním komplexu na francouzsko-švýcarské hranici.

Novodobé katedrály

"Jeskyně hluboko pod pohořím Jura, které hostí špičkovou technickou základnu, nejsou jen novodobými katedrálami naší doby. CERN představuje část toho, možná více než vše ostatní, co nás dělá lidskými bytostmi: onen neukojitelný hlad po vědění," píší na webu festivalu dva umělečtí ředitelé akce Christine Schöpf a Gerfried Stocker.

Celá, týden trvající, akce se skládá ze čtyř hlavních částí. V Ars Electronica Centru neboli Muzeu budoucnosti najdou návštěvnicí stálou expozici počítačového umění. V prostorách bývalé fabriky na zpracování tabáku bylo postaveno v roce 1996 a nabízí přes šest tisíc metrů čtverečních výstavní plochy.

Prix Ars Electronica je prestižní soutěž digitálního a mediálního umění, které se často říká Oskaři počítačového umění. Další částí je Futurelab, platforma pro interdisciplinární spolupráci, která spojuje umělecké i technologické tvůrce. Futurelab také podporuje společný výzkum s univerzitami a soukromým sektorem.

Blesky z USA

Poslední součástí je samotný festival Ars Electronica, jehož součástí je tradičně sympozium, výstavy, performance a hudební představení. Letošní ročník zahájí svou elektrizující show američtí experimentátoři Tesla Orchestra, kteří za své hlavní instrumenty používají uměle vytvořené blesky.

K vidění bude divadelní představení Sayonara, ve kterém jsou partnery živých herců androidí protějšky, prezentovány budou projekty mediálních manipulátorů jako Face to Facebook nebo Newstweek. Na své si přijdou též fanoušci animace, které je věnována celá sekce festivalu.

O dění na festivalu se dočtete na Dataramě, která je na místě a atmosféru festivalu přiblíží sérií textů. 

 

Právě se děje

Další zprávy