Tablety s Windows 8 budou v listopadu

tl
18. 5. 2012 7:06
Od podzimu budou v prodeji nové tablety a ultrabooky s Windows 8
Windows 8 beta
Windows 8 beta | Foto: Microsoft

Datum vydání Windows 8 je stanoveno na říjen letošního roku.  O měsíc později by se v obchodech měly objevit první tablety s tímto novým operačním systémem od Microsoftu.

Nové tablety budou poháněny buď dvoujádrovými procesory Atom od společnosti Intel, nebo procesory od AMD. Tato zařízení budou schopna spouštět i aplikace vytvořené pro starší operační systémy od Microsoftu.

To naopak nebude možné u tabletů vybavených bratrancem Windows 8, Windows RT. Ty fungují za pomoci architektury procesorů ARM, kterou jsou vybaveny i ostatní současné tablety jako iPad, Samsung Galaxy Tab nebo Kindle Fire.

Přijde i hybrid ultrabooku?

Podle posledních zpráv má být polovina zařízení s Windows 8 a procesory od Intelu hybridy mezi tabletem a notebookem. Půjde o ultrabooky s klasickou hardwarovou klávesnicí, které se po překlopení promění v dotykový tablet. Taková zařízení už sice existují ve spojení s Windows 7, jsou ale příliš velká, drahá a ne příliš oblíbená.

Hlavním úkolem bude tedy vyrobit hybridy ultrabooku tak, aby svou váhou a velikostí mohly konkurovat skladným tabletům. Nové Windows budou navíc mnohem více přizpůsobeny dotykovému ovládání, než jejich předchůdce.

Očekává se také, že u některých hybridů by měl být použit nový procesor Ivy Bridge. Výroba těchto výkonných zařízení není zatím ale tak jistá, jako příchod jejich slabších kolegů.

 

Právě se děje

Další zprávy