Ivy Bridge s výkonnou integrovanou grafikou je tu

Adam Fiala
2. 5. 2012 7:39
Nejvýkonnější notebooky s procesorem Core i7 začaly s upgradem na nové vybavení Ivy Bridge od Intelu.
Intel
Intel | Foto: Intel

Dříve oddělené počítačové součástky procesoru CPU a grafického procesoru GPU začínají splývat. V rámci konkurenčních bojů a technologického pokroku se hranice slévají. Nvidia produkuje mobilní čipy vše v jednom, nyní Intel konečně uvedl Ivy Bridge.

Na novou generaci počítačového procesoru se čekalo o něco déle, výroba se zpozdila a i teď se nejnovější technologie dostane jen k nejvybavenějším typům laptopů. Jde o ty s procesorem Core i7, a protože se na výrobku nedočkáte velké nálepky informující o aplikování nejmodernější výbavy, modelové číslo procesoru začíná u Ivy Bridge trojkou.

Zavedení Ivy Bridge do širší distribuce potrvá

Na zbylé přístroje přijde čas později, zaleží na výrobcích jako Asus či Acer kdy s integrací začnou, a to hlavně u méně schopných kousků s Core i5 a Core i3. Trh s počítači musí nejprve obměnu vstřebat a přerod bude chvíli trvat. Stojí za to ale věnovat pozornost v obchodech s elektronikou tomu, jaký model prodávají a jestli není lepší počkat, až se technologie usadí a do prodejen dorazí také operační systém Windows 8.

Jaká je hlavní přednost Ivy Bridge? Aktualizovaná a tím pádem i vylepšená verze integrované grafické karty. Po Sandy Bridge s HD 3000 nabízí třetí generace HD 4000. Její zásluhou by se počítače mohly obejít bez samostatné grafické karty ať už od AMD nebo se značkou Nvidia. Nejde přitom jenom o základní zobrazení uživatelského prostředí, ale o využití v prostředí počítačových her.

Pro náročné tituly je klasická grafická karta nezbytná

Kdo si koupí notebook s Ivy Bridge, nejspíš nepocítí výrazné zlepšení v rychlosti a zvládání náročných procesů, ale nemusel by mít problém spustit starší nebo nenáročnou hru jen s pomocí této integrované karty. Pro vychutnání požitku z graficky náročných titulů jako Mass Effect 3 je to pořád málo, ale společnými silami napomůže zlepšení při využití většího potenciálu.

Vedle toho zůstává životnost baterie na podobné úrovni, výrobci, které oslovili redaktoři CNet, navíc nepočítají se zdražováním notebooků. Intel pak samozřejmě počítá s užitím Ivy Bridge v ultrabooku. Zatím se objevili například notebooky Asus N56V a Origin EON17-S.

 

Právě se děje

Další zprávy