Pirátské verze Windows 8 unikly na internet

tl
13. 8. 2012 9:17
Na internetu už je několik verzí Windows 8. Mělo by být težké je aktivovat
Foto: Aktuálně.cz

Zhruba den poté, co Microsoft před nedávnem dokončil finální verzi svého operačního systému Windows 8, se na internetu objevilo hned několik jeho pirátských verzí. Uniklé verze nesou označení N, což znamená, že jsou určeny pro evropský trh. N verze se od ostatních liší tím, že kvůli regulacím Evropské unie neobsahují multimediální přehrávač Windows Media Player.

Pirátské úniky provázejí vydání každé verze nových Windows. Tentokrát tomu chce Microsoft co nejvíce zabránit výrazným snížením ceny a zpřísněním ochrany svého softwaru. Ta nově například spočívá v tom, že každé Windows 8 jsou mnohem více spojeny s konkrétním počítačem, na kterém jsou nainstalovány.

Hackeři si cestu stejně najdou

To omezí především OEM výrobce, kteří dříve mohli Windows na své produkty instalovat pouze s jedním aktivačním klíčem. Od teď budou muset ke každému kusu hardwaru použít unikátní produktový klíč, který bude už od výroby schován uvnitř jeho BIOSu. Díky tomuto opatření budou počítače už při instalaci operačního systému OEM výrobcem svázány s aktivačními servery Microsoftu. To by mělo hackerům zabránit v tom, aby si vytvářeli vlastní falešně servery.

Z praxe je ovšem známý fakt, že hackeři a crackeři jsou spíše krok napřed před výrobcem, a že podobné způsoby ochrany je jen tak nezastaví. Ostatně z různých výměnných serverů, na kterých uniklé verze Windows 8 kolují, vyplývá, že většina z nich v současnosti funguje.

 

 

Právě se děje

Další zprávy